12 питань програмісту

19.04.2013
12 вопросов программисту

Напередодні дня народження нашого улюбленого програміста Сергія ми вирішили взяти у нього інтерв'ю та довідатися про професійні секрети.

Професійні програмісти – унікальні люди. Їхній рівень інтелекту високий, мислення гнучке і схильне до аналізу, вони розуміються на тонкощах і складностях штучного розуму, а це під силу далеко не кожному. Програмісти живуть більше віртуальним життям, ніж реальним, у них особливе ставлення до деяких речей, вони мають свою малозрозумілу для сторонніх мову, часто можуть бути володарями екстравагантної зовнішності. Можливо, це через те, що захоплення програмуванням дуже впливає на їх спосіб життя. Проте хороші програмісти цінуються на вагу золота, оскільки вони є ключовою ланкою в IT.

Так і ми. Ключовою фігурою нашої команди є програміст Сергій:

Інженер системний аналітик

Спеціальність: Комп'ютерні системи та мережі

Професія Ведущий PHP developer

Подобається: Техніка, гаджети, шахи, покер

Не подобається: Людська дурість

Мрія: Скласти іспит Zend PHP 5 Certification

Сергій, як і багато програмістів, жартома називає себе бидлокодером, але це не применшує його заслуги. Це свідчить, що немає межі досконалості. Адже як би добре не було написано код, можна знайти кращий, більш оптимальний спосіб реалізації.

1. Як відомо, ринок IT зростає, попит на кваліфікованих фахівців зростає. Комп'ютерні професії є перспективними та високооплачуваними, багатьох людей це приваблює, і вони хочуть влитися у світ інформаційних технологій, ставши програмістами. Як ти вважаєш, керуючись бажанням заробити, можна досягти успіху в програмуванні?

– Я вважаю, що насамперед програмування має подобатися. Необхідно мати терпіння, щоб вивчити основи. Я трохи займаюся репетиторством і зіткнувся з тим, що приходять люди з проханням навчити «робити сайти, пиляти замовлення та заробляти гроші». При цьому вони кажуть, що не хочуть вивчати ази програмування, їм потрібно все й одразу. Звичайно, це неправильний підхід.

2. Як ти вважаєш, чи впливає на рівень підготовки програміста освіта, яку він здобув у якомусь навчальному закладі?

– Думаю, що сама класична освіта не дуже впливає. Звичайно, у вузі чи на курсах можуть навчити основи програмування. Але вивчити повністю всі нюанси цієї справи можна лише на власному досвіді, як кажуть, шляхом спроб і помилок. Головне – це самоосвіта та постійне прагнення до вдосконалення своїх знань.

3. Чому ти вирішив стати програмістом і як давно тебе відвідала ця думка?

- Гарне питання. Чому? Скажімо так: виникла ідея створити сайт десь у 2007 році, тоді ще не знав ні PHP, ні інші мови програмування. Був зеленим нубом, тому створив сайт за допомогою архітектора Народ.ru. Потім я зрозумів, що треба рухатись далі, бо ідей було багато, а реалізувати їх на конструкторі було неможливо. Вирішив вивчати мову програмування для написання веб-сторінок. Дістався до PHP. Першого скрипту згадувати не буду… Це було страшно. Це був скрипт на замовлення (фрілансил небагато). Він був жахливий. Але потім вирішив ґрунтовно підійти до вивчення мови, техніка написання коду покращала. Ось так прийшов до Інтернету. Почав педалити код. Написав невелику CMS, на якій працювало 3-4 сайти десь півроку. Далі практика та розробка комерційних проектів.

4. Тобі подобається твоя робота?

- Поки так.

5. Що тобі подобається?

– Головний плюс – це цікаві проекти, над якими можна подумати. При цьому вдосконалюється техніка, я дізнаюся багато нового, зростання професійного плану. Але є і мінуси. Основне те, що мені не подобається – це коли змушують робити те, що не входить до моїх обов'язків. Наприклад, на старому місці роботи у мене виникла ситуація, коли на мене повісили верстку сайту з нуля, це не те, що підверстнути блог, а повноцінна верстка.

6. Ти хочеш стати успішним професійним програмістом?

– Куди я подінусь. Мені здається, цього хочуть усі, тільки не у всіх це виходить.

7. Я думаю, що не всі програмісти ставлять перед собою таку мету. Багато хто не прагне удосконалення своїх умінь.

– Якщо людина хоче пов'язати свою діяльність із програмуванням та покращувати свій матеріальний стан, то вона має прагнути розвитку, інакше нічого розумного не вийде.

8. Як ти вдосконалюєш свої професійні навички?

– Пишу код (сміється). Набуваю практичного досвіду, підкріплюючи його теоретичними знаннями.

9. Яке майбутнє програмування?

– Вважаю, що веб-програмування – це перспективний напрямок, який стрімко розвиватиметься, тому галузь ми вибрали правильну.

10. Як ти відпочиваєш від важких робочих буднів? Чи буває таке, що після дня програмування на роботі, ти приходиш додому і продовжуєш писати код?

- Так буває. Вдома продовжую писати код для проектів роботи, іноді і щось своє програмую. Граю в комп'ютерні ігри, щоб відволіктися. А часом просто відпочиваю від усього.

11. У тебе є хобі?

– Так! Програмування. Насправді мені подобаються шахи, покер.

12. Яку пораду ти б дав новачкам, програмістам-початківцям?

– Не починайте! Але якщо є величезне бажання, тоді RTFM - Read The Fucking Manual Вчитися, вчитися і ще раз вчитися.

Ось такий він наш Сергій! Скромний та вмілий програміст. З Днем народження! Більше сил та енергії. Бажаємо тобі досягти неймовірних висот у твоїй улюбленій справі.

С днём рождения!

На думку самих програмістів, це не професія, а покликання. Відомо, що улюблена робота – це високооплачуване хобі. Тому якщо ви відчуваєте в собі сили, маєте величезне бажання навчитися і ви захоплені програмуванням, розвивайтеся, не стійте на місці, і у вас все вийде.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019