19,5 відповідей веб-дизайнера

07.06.2013
19,5 ответов веб-дизайнера

У нашій студії з'явився привід наїстися солодкого без докорів совісті. Наш дизайнер Олексій святкує сьогодні свій День Народження, тому за традицією, що нещодавно склалася, ми взяли у нього інтерв'ю.

1. Як тебе занесло в дизайн?

Та це ж найскладніше для дизайнера питання. Я почав малювати ще в дитсадку і мріяв стати художником з дитинства, тож із семи років навчався у художній школі, а потім подався до Донецького художнього училища. У мене не було якогось переломного моменту в житті, коли раптом усвідомив, що хочу стати дизайнером. Ця мрія була зі мною завжди. Я ніколи навіть не думав про те, що можу працювати в іншій сфері.

2. Чому веб-дизайн?

Коли я потрапив у WebАкулу, то у мене було мало практики саме Інтернету, але всьому можна навчитися. Головне – це добре сформований художній смак. Я не розмежовую для себе веб-дизайн, графічний дизайн або будь-який інший. Я займаюся всім, будь-яким дизайном, навіть дизайном одягу зайнятися не проти.

3. Ти викладаєш у школі-студії «Начала»? Важко бути викладачем?

Ні, не складно. Ну, викладач – це голосно сказано. Рано ще називати себе викладачем, це дуже велика відповідальність. Усвідомлене розуміння того, про що я говорю, прийде до мене у найкращому разі років до вісімдесяти, а зараз я просто ділюся знаннями, які встиг нахопити до цього моменту.

4. Розкажи докладніше про школу. Звідки така назва?

Школа була заснована 5 грудня 2010 року моїм другом Почтарем Олегом. Назва походить від роботи Евкліда "Початку геометрії" в 11 томах, тобто це першооснови, те, з чого все починається, витоки. Основна ідея школи – розвиток, для нас насамперед важливо не втрачати знання та навички. Щодо систематизації, то жорсткої структури немає, але я можу сказати, що в нашому випадку її більше, ніж в інших компаніях.

5. Чи вважаєш ти наявність стилю, що впізнається, важливим атрибутом для дизайнера?

Ні, це все не має значення. Стиль вигадують мистецтвознавці. Професійний мистецтвознавець – це нянька для чужої дитини, вона любить у всьому цьому колупатися та систематизувати, а для дизайнера це не важливо. Я про стиль не думаю зовсім. Не сидів, наприклад, Ван Гог і не міркував: «А чи не стати мені постімпресіоністом?» Хтось визначає мій стиль як фовізм, але це не так, тому що інша моя робота може бути ближчою до концептуалізму. Я вважаю, що мета визначає форму та зміст. Стиль – і є форма. Простіше кажучи: ціль визначає стиль. Навіть великі художники спочатку наслідують класиків і загальноприйнятих норм, і лише потім починають зображати у творчості себе, з цього і починається їхній самобутній стиль.

6. Що чи хто вплинув на твоє становлення як професіонала? Чи існують для тебе гуру та авторитети?

Єдина людина, яка вплинула на мене в цьому сенсі, мій викладач із худовищища – Петрикін Валерій Іванович. Саме він заклав у мене, так би мовити, раціональне зерно. Що ж до культових особистостей та титанів дизайну, то я не можу сказати, що вони якось на мене впливають. Мені, наприклад, подобається Массімо Віньєллі, він працює у всіх галузях дизайну - це і веб, і графіка, і промисловий, і архітектурний дизайн.

7. Як борешся з лінню? Хто перемагає?

Лінь? Не можу сказати, що вдало. Примушую себе. На жаль, я не знаю про такі пігулки, від яких ліньки втратила б пильність.

Интервью с веб-дизайнером

8. Чи правда, що творчі люди неорганізовані і працюють за натхненням?

50 на 50. Мені складно сказати, я буваю організованим та неорганізованим: можу діяти з німецьким прагматизмом чи навпаки з італійською розхлябанністю.

9. Як підвищуєш свою кваліфікацію?

Читаю літературу – це головне. Я також впевнений, що для того, щоб навчитися, потрібно вчити інших. Та й нашу школу «Початку» ми створили на ґрунті цих же думок, побачили дефіцит знань та вирішили виправити ситуацію. А викладаючи, звичайно сам розширюєш свій кругозір.

10. Ти брав участь у конкурсах?

Так, брав участь. На Московському міжнародному бієнале графічного дизайну "Золота бджола 8" я представляв свій плакат у категорії "Нова кирилиця 300" і став лауреатом. Брав участь і в локальних конкурсах, наприклад, у конкурсі присвяченому «Євро 2012» отримав гран-прі, та й так, за дрібницями, брав участь у місцевих конкурсах. Зараз у конкурсах не беру участі, бо одного разу був присутній при відборі плакатів комісією. Це досить дивне та суб'єктивне явище. Навіщо влаштовувати конкурс та копатися у сотнях робіт, якщо можна заплатити людині, яка точно надасть якісну роботу у комерційному конкурсі. По-іншому йдеться із соціальною тематикою, тут, якщо є що сказати, то кажи, а ні – краще промовчати.

11. У тебе є роботи, якими ти пишаєшся? Це ті самі призові плакати?

Я маю роботи, якими я пишаюся, але вони дивні і, швидше за все, ні про що не скажуть навколишнім. Так, ту мою роботу прийняли у Москві. Ну і що? Для мене набагато важливіше, скільки мною витрачено зусиль, але я не говоритиму: «Подивися, як я багато попрацював». Хоча слава, звичайно ж, – найтонша з насолод.

12. Слідкуєш за тенденціями в дизайні? Які на твій погляд тенденції розвитку сучасного веб-дизайну?

Спостерігаю, але не думаю про них. У тенденціях немає такого великого сенсу, який їм намагаються надати. Знову ж таки повернемося до питання про стиль. Мета – ось що справді важливо. Тенденції змінюються, а сенс лишається.

13. Що тебе надихає?

Мені подобається висловлювання Пабло Пікассо з цього приводу: "Коли до мене приходить натхнення, воно застає мене за роботою". Мені здається, що людина, якщо вона займається своєю справою, то вона завжди натхненна.

14. Розкажи про свої хобі? Ти ж займаєшся кунг-фу?

Кунг-фу – це не хобі. Колекціонування афоризмів – це хобі. Кунг-фу – спосіб життя, це не те, чим можна позайматися рік і кинути, це серйозна річ. У вільний час я катаюся велосипедом, наприклад, коли їду з роботи на кунг-фу, ось і весь мій вільний час. У неділю я читаю лекції у школі, а так, звичайно ж, ходжу на покази короткометражок у «Боммер'», на концерти місцевих бардів, ясна річ – виставки, дивлюся «Футураму». Хоча у всьому, що не стосується дизайну, я мало розуміюся.

15. Що ти думаєш про перспективу freelance? Ти сам – командний гравець?

Фріланс хороший до певного моменту, до того, як потрібно втілювати все в Інтернеті, адже не можна бути фахівцем у всьому. Тим більше, що з по-справжньому складною і гідною метою одна людина впоратися не зможе.

16. Влітку плануєш поїхати до Мюнхена? Чого чекаєш від подорожі?

Так, планую, якщо нам дадуть візу. Це культурний обмін, ми будемо дивитися німецькі ВНЗ з погляду перспективи навчання у них. Просто їдемо погасити, а ще я Дюрера хочу подивитись.

17. Ким ти бачиш себе через 5 років?

Бачу дизайнером. З дизайном покінчити не вийде, пізно вже.

18. Дизайнером може стати будь-хто? Що ти можеш побажати дизайнерам-початківцям?

Для цього точно не потрібно, щоб зірки вишикувалися певним чином. Думаю, що будь-хто, передумови, принаймні, є у всіх. Все залежить від того, наскільки це людині потрібно. Початківців хочу попередити: у дизайні, якщо вступив однією ногою, то потім вляпаєшся повністю і назад повернутися не вийде.

19. Приклад сайту з еталонним на твою думку дизайном.

http://cyan.de/ – сайт команди дизайнерів із Німеччини. Мені подобається, як там вирішена структура, це приклад гармонійного поєднання мети, форми та змісту.

20. Чи пригостите своїх колег солодким на честь Дня народження?

Ну як сказати…

Вітаємо Олексія із Днем народження! Бажаємо нових цікавих проектів, вдалої поїздки до Мюнхена і щоб кошти завжди виправдовували мету.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019