Найвеселіше інтерв'ю цього року: питання до верстальниці Ксю

04.11.2013
Вопросы к верстальщице Ксю

Давненько в акулячому блозі не з'являлося інтерв'ю зі співробітниками. Що поробиш? Приводу не було, але за традицією, нарешті, настала черга Ксю розкрити таємниці своєї майстерності і поділитися планами на майбутнє.

1. Як тебе занесло у верстку? Яка у тебе освіта? Чи сприяло воно вибору професії? З дитинства мріяла про таку роботу?

Як багато питань :) Я закінчила Академію культури, спеціальність – документознавство. Якось мені спала на думку ідея редизайнути сайт академії, т.к. старий був просто жахливий. Хотілося зробити щось корисне та гарне. Так і познайомилася із фронтенд-розробкою. З сайтом нічого не зрослося, на жаль, т.к. керівництво ВНЗ не схвалило ідеї. Ну і добре. А в дитинстві я хотіла бути чарівницею (і це бажання нікуди не пропало, до речі:)).

2. Які основні завдання верстальника?

Перетворити статичну картинку-макет на інтерфейс з окремих елементів, розміщених у потрібних місцях на сторінці. Забезпечити гарний зовнішній вигляд у різних браузерах та на різних пристроях. Не забути про контент, якого може бути багато чи мало. Загалом, побудувати такий собі будиночок, який не впаде за будь-якої погоди.

3. Плюси та мінуси твоєї роботи.

Плюси – відразу видно результат роботи, оживаюча картинка тішить око. Трапляються ненудні проекти, нестандартні завдання, їх цікаво вирішувати. Щодо мінусів – рутина нерідкий гість у моїй роботі. У такому разі можна педалити і одночасно читати або слухати книгу:) А найбільший мінус називається Internet Explorer! Але й цього звіра можна приручити за бажання :)

4. Як самовдосконалюєшся у професійному плані?

Читаю профільні статті, застосовую у робочих проектах знайдені цікаві фічі чи нові методи вирішення звичних завдань. Іноді експериментую. Нещодавно, наприклад, спорудила свій перший jquery-плагін - простий маленький попап, штука, що часто зустрічається на сайтах. Звичайно, існують готові реалізації, але свій велосипед виявився зручнішим :)

5. Чи є у тебе професійна мрія або те, чого прагнеш у найближчому майбутньому?

Мрія – вміти робити сайти повністю, від проектування до програмування. Найближчим часом є бажання впритул взятися за освоєння Javascript, але на це потрібно багато вільного часу, якого катастрофічно не вистачає.

6. Ким бачиш себе через 5 років?

Оу, улюблене питання ейчарів :) Насправді поняття не маю. Я в цій сфері зовсім недавно і поки що не визначилася із покликанням. Хочеться спробувати себе у дизайні, програмуванні, проектуванні інтерфейсів. Аби було цікаво.

7. Чи буває так, що тебе напружує робота? Зіткнешся зі стресовими моментами і як з ними борешся?

Рутина напружує. У моїй роботі нерідко трапляються прості однотипні проекти, які нудно розроблятимуть. Стресові моменти, наприклад, дедлайн, трапляються рідко. Зняти напругу та втому допомагають різні заняття, не пов'язані з роботою.

8. Розкажи про свої хобі та дозвілля. Як проводиш вільний час?

Після роботи відвідую курси німецької мови та тренажерний зал. Люблю дивитися кіно та серіали, читати художню літературу, особливо у жанрі наукової фантастики. Проводжу час із друзями.

9. Що можеш побажати новачкам?

Не паритися про красу написаного коду, піксельперфект (який не має сенсу в епоху адаптивних інтерфейсів), не боятися вставити зайву обгортку, якщо це забезпечить міцність html-будиночка. Usability&Accessibility - ось про що треба пам'ятати і заради чого все це починається. Спірні моменти обов'язково обговорюватимуть із командою. Вникати у роботу сусідніх ланок ланцюжка – дизайнерів та програмістів.

10. Якими навичками та якостями повинен мати на твою думку верстальник?

Залізною дупою :) Посидливість дуже важлива, а також увага до деталей.

11. Чи можеш назвати свою роботу творчою?

Все залежить від команди розробників та від проекту. Наприклад, мені зазвичай надається можливість вигадувати ефекти поведінки інтерактивних елементів на власний розсуд, проектування адаптивного сайту за наявності одного макета зі стандартною фіксованою шириною тощо. Чим більше свободи вибору – тим більша творчість.

12. Як ти так швидко все робиш? У чому секрет?

Це всього лише магія :)

13. Ти позитивна і безжурна людина. Звідки черпаєш енергію та натхнення?

Для оточуючих – так:)! Енергія і натхнення – матеріали, що швидко витрачаються, так що я намагаюся черпати їх звідусіль.

Ксю, вітаємо тебе з Днем народження, від усього колективу бажаємо нестандартних проектів, професійного розвитку, і щоб оптимізм і чари супроводжували тебе завжди і скрізь!

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019