Топ відповідей на каверзні запити від seo-оптимізатора Ольги

05.07.2013
Интервью с seo-оптимизатором Ольгой

Як і обіцяли, напередодні нової урочистості ми продовжуємо допитувати співробітників Webakula. На цей раз роль публічної людини випала seo-оптимізатору Ользі. Нове амплуа виявилося дещо незвичним, тому і на фото вона знята не одна. Підказка про те, хто з дівчат на фото – Ольга, перебуває у самому інтерв'ю.

1. Всім завжди цікаво, де виховують справжніх seo-гуру. Яка у тебе освіта? Воно вплинуло на твоє становлення як фахівця?

Я навчалася в університеті внутрішніх справ, спеціальність: інформаційні керуючі системи та технології. Звичайно ж, це була база та основа для мого подальшого розвитку як seo-оптимізатора, але жодні зв'язки у міліції сеошнику не на допомогу. У всякому разі, мені не відомі ВНЗ, де готують експертів із SEO, та й старт моєї кар'єри розпочався не в цій сфері. Я працювала контент-менеджером, року наполегливої праці мені вистачило, щоб зрозуміти, що до чого, познайомитися ближче з сайтами, їх особливостями, примхами та сферою проживання, а потім уже приступити до проб пера у SEO.

1. Поясни просто і доступно, що таке SEO.

SEO – це шаманство, а головний інструмент SEO – це бубон. А все тому, що ніхто достеменно не знає, як працюють пошукові алгоритми. Вони враховують сотні показників і всім їхнім примхам догодити неможливо. Навіть співробітники Google та Яндекс не дадуть чітких посібників щодо виведення сайту в ТОП. Приблизно однакові сайти можуть бути на різних сторінках видачі без жодних видимих причин. У SEO немає гарантій, але це не означає, що для успішного просування потрібен парад планет або певний день місячного календаря. Успіх гарантує лише робота і досить значний запас знань.

1. А замовники вже досить добре знайомі із специфікою SEO?

Замовники зараз грамотні та підковані, вони оперують професійними термінами і точно знають, чого хочуть, а ті, хто не знає – дізнаються. Зустрічаються також клієнти, які, за їхніми словами, і самі знають, як виконується те чи інше завдання, але вони просто не мають на це часу. Наразі більшості власників сайтів стало зрозуміло, що SEO – це необхідність, це інструмент, який збільшує продажі та сприяє розвитку бізнесу.

1. Чи вважаєш свою роботу складною?

Вважаю цікавою. Як і в кожній професії, є свої складнощі, але без них не буває і досягнень.

1. Назви головні переваги та недоліки твоєї професії.

Недоліком є те, що не все залежить від оптимізатора, і немає точних гарантій – це єдиний мінус. Все інше – плюси. Сам процес роботи мене не гнітить.

1. Які перспективи розвитку SEO? Прокоментуй думку, що оптимізація сайтів помирає.

SEO не вмирає, а розумніє і це на краще: оптимізовані сайти, як правило, стали більше схожими на сайти, позитивні зміни торкнулися всього: і юзабіліті, і дизайну, і якості контенту. Знайомі всім оптимізаторам алгоритми Панда та Пінгвін значно затьмарюють нам робочий процес і не дають радіти життю, але їхня поява закономірна. Алгоритми постійно вдосконалюються і я разом з ними, і так само SEO. Зараз вже недостатньо накидати спамний текст і прогнати його по каталогах. Справжньому seo-фахівцю необхідно завжди бути в курсі подій, і постійно відслідковувати зміни алгоритмів пошукових машин, визначати, що можна покращити на сайті для збільшення конверсії, а не тільки відвідуваності, робити сайт цікавим та привабливим не лише для роботів, а й для людей. Цілком природно, що й витрати на просування сайтів зростають і зростатимуть.

1.Ким ти бачиш себе через 5 років?

О, це безглузде питання часто ставлять на співбесідах. Бачу себе професіоналом, а професіонал може працювати будь-де і приносити користь суспільству. Коли до кінця знаєш, що робити, всі дороги відкриті.

1. Що можеш побажати новачкам? Які якості їм слід вирощувати?

Майбутньому оптимізатору потрібна насамперед база: розуміння комп'ютерних технологій та сфери IT. Він має бути готовим присвятити левову частку свого вільного часу самоосвіті: читати блоги відомих фахівців, у яких є приклади їхніх робіт, висновки, рекомендації, експерименти. Це обов'язкова умова, тому що SEO – неточна наука, тут все постійно змінюється та еволюціонує, а результат досягається лише експериментальним шляхом, методом проб, іноді й помилок. Після цього юний seo-падавн може розраховувати на посаду помічника seo-фахівця і набиратиметься цінного досвіду, без нього - нікуди. Щодо якостей… Як там пишуть у резюме? Уважний, посидливий… (сміється) Ні, головне – бажання та терпіння.

1. У тебе є хобі? Що робиш у вільний від роботи час?

Робота – моє головне хобі, а у вихідні я люблю читати класичну літературу, дивитися фільми та кататися на велосипеді. Хоча, недавно у мене ще виникла любов до рибок і особливо до нашої офісної риби на ім'я Рибка. Ми разом із нашим віце-президентом компанії Стасом налагодили секретну систему її годування. Ми розробили відомі тільки нам таємні шпигунські сигнали, якими визначаємо, чи нагодований вихованець. Система працює злагоджено - Рибка завжди сита, а вода в її акваріумі кришталево чиста.

А вот и подсказка :)

Оля, бажаємо тобі яскраво відзначити День народження, а в понеділок будь готова до подарунків та привітань.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019