15 рекомендацій перед запуском сайту

17.12.2015

main_ Не секрет, що щодня в інтернеті з'являється багато веб-сайтів. Багато таких новачків мають велику кількість недоробок. Чи через недосвідченість того, хто займався розробкою, чи через лінощі, знову-таки, того, хто його розробляв. Такі недоробки можуть негативно вплинути на подальшу долю веб-ресурсу. Пропонуємо всім, хто бере участь у розробці та запуску сайту, переглянути 15 пунктів, які, на нашу думку, є важливими і повинні бути враховані ще до моменту запуску сайту.

1. Контент

Важливо, щоб на сайті ще до запуску були написані та розміщені статті. Також необхідно перевірити їх наявність помилок – такі речі можуть викликати недовіру в користувачів.

Ще важливо не публікувати сторінки без актуального контенту. Також не варіант на таких сторінках писати «у розробці», «ми працюємо над цим» чи щось подібне. Не залишайте ресурс без інформації на таких сторінках, як «Про компанію», «Про нас», «FAQ» та подібні сторінки.

2. Сторінка з контактами

Якщо завдання вашого сайту продавати – не запускайте його без детальних контактних даних: номерів телефонів, адрес, розташування на карті, email, Skype, Viber. Загалом, позначте всі доступні засоби зв'язку свами. На слові «доступні» хотілося б зробити акцент, тому що якщо людина зателефонує на один із номерів телефонів, а вона буде недоступна – довіра людини може бути втрачена.

3. Мета-теги та описи

meta-tags Мета-теги, що описують сайт, швидше зіграють непряму роль у просуванні, ніж пряму: вони видно відвідувачам у пошуковій видачі і якщо описи не привернуть до себе увагу, людина не перейде на сайт. Оптимізуйте сайт таким чином, щоб на кожній сторінці був опис та назва.

4. Безпека

Щодня тисячі сайтів зазнають атак. І не має значення, ніж ви займаєтеся, і наскільки розкручений ваш ресурс. Фінансова інформація вас та ваших клієнтів може бути під загрозою. Якщо ви недосвідчений розробник, залучіть того, хто зможе перевірити сайт, що запускається, на вразливість. Якщо ж у вас достатньо досвіду, щоб впоратися з цим завданням, перевірте код на вразливість до популярних хаків, XSS-уразливостей та SQL-інжекторів, програм злому.

Якщо ваш сайт написано на Wordpress, установіть WordFence Security. У разі втручання ззовні цей модуль сповістить вас і ви зможете вчасно зреагувати, щоб захистити сайт.

5. Юридична інформація

ur info Можливо, мало хто надає значення таким сторінкам сайту, як «Правила використання», «Умови співробітництва», «Політика конфіденційності» тощо. Саме ці сторінки ресурсу важливі для того, щоб забезпечити законність вашої діяльності та захист прав відвідувачів. У Wordpress відповідає плагін Auto Terms of Service and Privacy Policy. На крайній випадок можна самому скласти перелік правил.

6. Робота сайту незалежно від JavaScript

За допомогою JavaScript на сайті можна продати цікавий функціонал. При цьому JavaScript-файли досить легкі, що дозволяє не перевантажувати сайт і не гальмувати його роботу. Але, на жаль, не всі браузери здатні коректно відображати елементи JavaScript, а в деяких цю функцію потрібно окремо активувати. Не кожен користувач знає про це і, бачачи, що не всі елементи відображаються, може подумати, що сайт працює з помилками або просто недороблений. Тому потрібно передбачити альтернативний варіант відкриття таких елементів.

Якщо ви впевнені, що налаштували все вірно – відключіть підтримку JavaScript та подивіться, як завантажується сайт. Виправте все, що з'явиться неправильно.

7. Резервне копіювання

Multiple Wired to Backup Швидше за все, ваш хостинг передбачає резервне копіювання файлів через певні часи, але не потрібно покладатися тільки на хостинг. Є безліч прикладів, коли хостинг не справлявся із цим завданням, навіть незважаючи на чималі абонентські плати клієнтів.

Можна встановити планувальник Cron. Внісши певне налаштування, він робитиме резервне копіювання раз на тиждень або частіше, якщо вам так знадобиться. Зберігаються копії у вибраному вами місці. Це дозволить не залежати від хостингу, якщо потрібно буде відновити сайт.

Для Wordpress є Dropbox Backup, який. Плагін завантажує базу даних сайту із заданою частотою та зберігає її у сховищі Dropbox.

8. Кросплатформеність

Cross-Browser-Compatible Не перевіряти працездатність сайту на різних дозволах екранів та в різних браузерах – часта помилка новачків. Якщо ви бачите, що ваш сайт чудово працює на вашому браузері, це не означає, що також добре він працюватиме скрізь. У цьому допоможе сервіс BrowserShots. Він допоможе перевірити сайт на придатність роботи у різних браузерах, у тому числі й у різних версіях.

9. Інтеграція CRM

Якщо ваш сайт повинен непросто бовтатися в інтернеті, а націлений на залучення клієнтів, подбайте про вибір CRM. Система сайту має дозволяти автоматизувати деякі процеси у роботі з клієнтами. Наприклад, для автоматичного надсилання повідомлень передплатникам можна використовувати сервіс mailchimp. Він надсилатиме повідомлення всім тим, хто підписався на розсилку. А якщо людина відповіла на повідомлення, система надасть листу високий пріоритет і повідомить вас.

До речі, багато сайтів досі не реалізували цей функціонал і втрачають безліч клієнтів.

10. Сторінка 404

not found404 Ніхто не застрахований від збоїв. Користувачі можуть потрапляти на неіснуючі або віддалені сторінки. А ще вони можуть випадково опинитися на сторінках, до яких у принципі не повинні мати доступу. Подбайте про налаштування та оформлення в дизайні сайту сторінки з помилкою 404 (з можливістю повернення на головну).

11. Пошукова оптимізація

Контент на сайті – це чудово. Але якщо ви плануєте займатися просуванням ресурсу в пошукових системах, подбайте про грамотну SEO-оптимізацію. Ретельно відбирайте і розумно використовуйте ключові фрази для сайту. Не забувайте також про мета-описи та ключові слова в них.

12. Валідність коду

w3c-validation Як би ретельно не була проведена робота з SEO-оптимізації, але якщо спочатку не було дотримано правил верстки, пошукова система не зможе проіндексувати некоректні сторінки, після чого надасть їм низький пріоритет. А вже після цього можна і не думати про успішне просування ресурсу. Google особливо прискіпливий до валідності коду.

13. Сертифікат безпеки

Якщо через ваш сайт проходять оплати або він бере участь у обробці іншої не менш важливої інформації, підключіть SSL-захист. Багато користувачів все ж таки розуміють цінність SSL і HTTPS і будуть більш розташовані до ресурсу.

14. Сервіси аналітики

google-analytics-logo Не забувайте перед запуском сайту підключити його до сервісів аналітики. Інакше як ви зможете оцінити ефективність проекту? Відвідуваність сайту, географія та інтереси відвідувачів, залучення та відсоток відмов – ці та інші показники дуже важливі в оцінці ефективності ресурсу.

15. Фавікон

Комусь може здатися, що цей маленький значок не несе в собі важливої інформації і взагалі не впливає на функціональність ресурсу. Незважаючи на це, фавікон допомагає користувачеві швидко зорієнтуватися серед інших сайтів, як у видачі, так і в закладках і знайти потрібний саме по цій маленькій картинці біля назви.

    Висновок

    zakluchenie_2 Дотримуйтесь цих простих рекомендацій, і вам вдасться запустити сайт «без сучка, без задирки». Звичайно, в ході роботи з'являться ще дірки та недоробки, але це швидше закономірність, ніж недолік.

    Останнє в нашому блозі

    Інтернет маркетинг
    04.11.2019