Чому мінімалізм у дизайні на піку популярності?

24.03.2015

Минимализм дизайн

У наші дні мінімалізм має небувалий попит. Багато в чому це легко пояснюється його очевидними перевагами: користувач завжди чітко розуміє, де він знаходиться і що саме треба робити. Завдяки мінімалізму легко управляти увагою користувача. Сучасний мінімалізм - цілком зріла течія. Зародившись на початку XX ст., Повноцінний свій розвиток він отримав у післявоєнний час і поступово став буквально мейнстримом.

Принципи мінімалізму

  • «Менше означає більше»: мінімальний набір графічних елементів має максимальне інформаційне навантаження. Як приклад – сайт італійського виробника взуття Manufacture D'essai , при першому контакті з яким створюється враження легкості, свіжості. Фотографія дівчат із яскравою, емоційною зовнішністю натякає на спеціалізацію компанії – продукція для жінок. При цьому жодні інші елементи не перекрикують дівчат. Навіть до наших послуг не відразу, а за бажанням:

    manufacture dessain

  • Усуньте все, що відволікає від основної ідеї дизайну. «Живими» повинні залишитися лише ті елементи, відмова від яких зробить дизайн безглуздим.
  • Створюйте контраст. І в той же час робіть так, щоб усі компоненти дизайну доповнювали один одного і зрештою створювали завершену ідею. Сайт дизайнера Kyle Thacker звучить приглушеною драматичністю. Фон, що кидає виклик будь-кому, хто засидівся в офісі, м'яко чіпляється за сміливі помаранчеві кнопки, повертаючи до думки про творчу роботу:

    kyle thacker

    Інші сторінки сайту позбавлені фону, що надихає. Однак їх вміст дуже лаконічний і у справі: креслення, приклади, необтяжена навігація:

    kyle thacker page

  • Не перегинайте палицю з кількістю кольорів. Мінімалізм вітає 1-2 основних, ретельно підібраних і найчастіше незвичайних кольорів. Їхнє завдання – привертати увагу та інформувати про головну ідею дизайну.
  • За допомогою слів створіть для користувача екскурсію сторінкою. Розбийте текстовий контент таким чином, щоб людина подорожувала за вашими підказками, і саме в тому напрямку, який цікавий для вас.

Інформаційний шум, характерний для сучасного ритму життя, призводить до того, що мінімалізм із його витриманою естетикою видається справжнім порятунком. Користувачі цінують мінімалізм за його спокій та тишу, дизайнери – за простоту використання та одночасно – змістовність.

Різні погляди на мінімалізм

Потрібно усвідомити один дуже важливий момент: мінімалізм підходить не всім. Це не універсальне рішення на всі випадки життя. Трапляється, що сфера діяльності замовника потребує більш яскравого та графічно виразного дизайну. Для прикладу візьмемо такі проекти, як Senisoft, Square Circle , Hard Rock Hotel .

У випадку зі сміливістю дизайну Square Circle мінімалізм тут буде не просто недоречним, а навіть порожнім; мінімалізм порушить соковитість деталей і на сайті Hard Rock Hotel, а ось для ілюстрацій SensiSoft мінімалізм взагалі виявиться смертельно небезпечним.

square circle

До мінусів мінімалізму можна віднести його строгість та лаконічність. Комусь може здатися, що в автора недостатньо ідей чи контенту, а хтось вважатиме формальність мінімалізму надмірно манірним і тому нудним.

І все-таки, незважаючи на явні загальні недоліки мінімалізму, існує досить багато конкретних аргументів на його захист, а саме:

  1. Швидкість завантаження – висока: відсутність важкого контенту надає сайту легкості, навантаження на сервер – невелике;
  2. Очевидна навігація: у користувача не виникає труднощів із пересуванням сайтом;
  3. Чіткий акцент на контенті: ніщо не відволікає користувача від мети;
  4. Здатність адаптуватись: мінімалістичний дизайн легко адаптувати під мобільні пристрої;
  5. Особлива атмосфера: більшість сайтів перевантажені інформацією. Тут такого немає, завдяки чому складається враження залученості до чогось таємничого та креативного.

Що вважати мінусом, а що плюсом мінімалізму, залежить від типу бізнесу, якому присвячений сайт. Для більшої впевненості можна протестувати бета-версію сайту на невеликій вибірці цільової аудиторії.

Мінімалістичний дизайн = успіх для бізнесу?

warby parker

Для інтернет-магазину мінімалізм – наперед вдале рішення. Сайт швидко завантажується, навігація зрозуміла, що схиляє до покупки. Для статистики:

  • згідно з результатами досліджень 4 із 10-ти клієнтів залишать сайт із повільним завантаженням;
  • Майже 80% користувачів віддають перевагу інтуїтивно зрозумілій навігації, простоті інтерфейсу.
Неможливо не відзначити наступний факт. З того часу, як корпорація Apple та інші великі компанії проголосили мінімалізм загальноприйнятим стандартом для веб-дизайну, в мережі стало з'являтися все більше сайтів з мінімалістичним дизайном. Таке враження, ніби дизайнери геть-чисто забули про інші способи творити.

Підсумки

Перш ніж надавати власний сайт мінімалістичний дизайн, переконайтеся, що ваші клієнти правильно вас зрозуміють:

  • проведіть кілька тестів серед ЦА, щоб зупинитись на коректному варіанті дизайну;
  • додавайте дизайн мінімалізму поступово, щоб уникнути невдоволення з боку клієнтів;
  • враховуйте та зважайте на відгуки про ваш новий дизайн. Якщо левова частка користувачів відверто бойкотує мінімалізм, вносьте зміни, повертайте старі рішення;
  • ні в якому разі не жертвуйте сильним маркетингом та сервісом в ім'я нового дизайну.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019