Інтернет-магазини на ФОП зобов'яжуть працювати з РРО

12.09.2019

На засіданні Верховної Ради 10 вересня депутати проголосували за законопроекти, які зобов'язують інтернет-магазини ФОП використовувати РРО (реєстратори розрахункових операцій). Остання подібна зміна запроваджувалась у 2016 році, коли зобов'язали використовувати обладнання та видавати чеки ті інтернет-магазини, які реалізують технічно складні товари (техніку та гаджети). Поки обговорення триває на рівні законопроектів, голосування відбулося у першому читанні. Але все ж таки варто розібратися, як працюватимуть ФОПи в мережі, якщо з проекту ця ініціатива перетвориться на закон.

Основні норми нового закону

Інтернет-магазини на ФОП зобов'яжуть працювати з РРО

Реєстратори розрахункових операцій - пристрої, які фіксують факт продажу товару у вигляді видачі чека. До РРО належать і фіскальні реєстратори, і касові апарати. Завдання нових законів, що розглядаються в Парламенті з 10 вересня (це документи №1053, 1053-1 і 1073) - вивести торгові розрахунки з тіні і там самим змусити бізнес працювати по-білому, збільшивши надходження до бюджету. Таким чином намагаються позбавитися ситуацій, коли магазини видають фальшиві чеки або коли в ресторані приносять різні рахунки на їжу та напої, поділяючи "кухні" по різних ФОП. Все це — спроби уникнути оподаткування, і нові закони покликані їх ліквідувати. Крім того, в обговорюваних законопроектах звучала норма про програмні РРО у смартфонах чи планшетах, а також про "кешбеки" - можливості штрафувати за неправильне касове обслуговування за скаргою споживача. Ще один момент – багаторазове зростання штрафів за неправильне використання РРО. Виходить, якщо вас цікавить зараз створення інтернет-магазину , то й можливі зміни (а також витрати на їх впровадження) теж варто враховувати.

Отже, про які саме нововведення йдеться:

  • Програмні РРО. Це або пристрої, або новий софт, де дані про розрахункові операції підписуються електронним підписом. Підприємець може сам вибирати, з яким виглядом йому зручніше працювати, — з електронним чи класичним.
  • Електронний чек зі статусом, аналогічним паперовому. Однак це може створити складнощі для інтернет-магазинів, що працюють за передоплатою, оскільки електронний чек має видаватись у момент передачі товару.
  • Кешбек за видачу чеків з порушеннями за ціною товару від 100 гривень. Підприємець сплачує штраф у розмірі 100% вартості товару, а споживач, який оформив скаргу, отримує свій відсоток.

Терміни впровадження та штрафи

Передбачається, що всі ФОП 2-4 груп, які працюють у сфері торгівлі, повинні використовувати РРО. Оборот у разі немає значення. Для тих, хто має оборот менше 1 мільйона на рік, тобто для дрібних ФОП, запускається пільговий період на весь 2020 рік включно. Однак якщо ФОП з малим оборотом потрапляє до категорії “особливі групи”, він повинен використовувати РРО у будь-якому випадку. У ст.17 законопроекту №1073 до “особливих груп” потрапляють продавці вживаних товарів, ювелірних виробів, ліків, побутових приладів, побутової техніки та іншого.

Якщо закон ухвалять, то вже за півроку РРО стануть обов'язковими для всіх інтернет-магазинів. І штрафи за некоректне використання касових апаратів лише зростуть. Якщо зараз за перше правопорушення в області РРО діє символічний штраф в 1 гривню, то з прийняттям закону перша помилка обійдеться підприємцю 150% вартості товару (наприклад, якщо товар продано без розрахункової операції або із заниженням вартості), а наступна — 250% вартості, але не менше 1700 гривень (100 неоподатковуваних мінімумів).

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019