Linux kernel 3.0

03.06.2011
Tux

Лінус Торвальдс анонсував вихід тестової версії Linux-ядра 3.0-rc1, остаточно затвердивши план зміни нумерації версій. Таким чином, версію 2.6.39 можна вважати останнім випуском гілки 2.6.x, яка розвивається вже близько 10 років.

В анонсі окремо підкреслюється, що версію 3.0 не варто вважати якимось кардинальним кроком, який можна було спостерігати з появою GNOME 3.0 або KDE 4.0. Linux-ядро 3.0 - це просто формальна зміна нумерації, приурочена до двадцятиріччя проекту та десятиліття існування гілки 2.6.x, не більше. Жодних серйозних порушень сумісності чи спеціальних нововведень не буде. Нове ядро плавно продовжить розвиток поточної кодової бази і за рівнем нововведень буде порівняно з версією 2.6.40. Процес розробки також залишиться тим самим.

Наступним після 3.0 випуском стане версія 3.1, потім 3.2 і так далі, доки не пройдуть чергові 10 років або не виникне потреба докорінних змін, пов'язаних із глобальною переробкою ключових підсистем або порушенням сумісності. У процесі накопичення патчів коригувальні оновлення будуть представлені як 3.0.1, 3.0.2, 3.0.3 тощо.

У представленій версії 3.0-rc1 близько 2/3 всіх змін пов'язані з кодом драйверів пристроїв. З інших змін можна відзначити:

  • Додавання реалізації нового типу кешу Cleancache, який може використовуватися ядром для зберігання відновлюваних з інших джерел даних, які не страшно втратити, але за наявності ресурсів непогано тримати в пам'яті. Наприклад, Cleancache можуть зберігатися асоційовані з файлами на диску сторінки пам'яті, які у разі очищення кеша згодом можуть бути перечитані з диска. Підтримка CleanCache вже додана до Ext3, Ext4, Btrfs, OCFS2 і Xen. Cleancache є першою практичною реалізацією техніки трансцендентного управління пам'яттю ("Transcendent memory"), що з'явилася в ядрі 2.6.39, що дозволяє поліпшити поведінку системи при роботі з не важливими даними (наприклад кеш) в умовах дефіциту оперативної пам'яті. Насправді Transcendent memory нагадує RAM-диск, що має ряд особливостей: розмір RAM-диска не відомий, запис даних не завжди може бути гарантована і вже записані дані можуть бути очищені (видалені).
  • Підтримка окремих номерів файлових дескрипторів усередині ізольованих просторів Namespace. Namespace є своєрідною легковагою технікою віртуалізації, коли деякі процеси можуть бути відрізані від решти системи, працюючи в окремому просторі імен і не впливаючи на інші частини системи.
  • Продовження реорганізації коду, пов'язаного із платформою ARM;
  • Проведення оптимізації та чищення коду в підсистемі VFS;
  • Додавання розробленого в рамках проекту OpenKinect драйвера для пристроїв Microsoft Kinect. Нині драйвер здатний приймати з пристрою відеопотік, взаємодіючи з RGB-сенсором чи монохромним сенсором, тобто. дозволяє використовувати Microsoft Kinect як web-камера або інфрачервона камера. Датчики глибини поки що не підтримуються;
  • Оновлено код DRM-модулів Intel, Radeon та Nouveau. Проведено оптимізацію продуктивності для гібридних процесорів Intel Sandy Bridge, забезпечено початкову підтримку Intel Ivy Bridge та AMD Fusion Llano APU;
  • Доданий недостатній storage-бекенд Xen, який ознаменував завершення додавання всіх компонентів Xen, необхідних для роботи Dom0 без встановлення додаткових патчів;
  • У код netfilter інтегрований JIT-компілятор правил, який підтримує роботу на системах x86-64, що дозволить значно збільшити продуктивність обробки пакетів пакетним фільтром.
  • Для бездротових карток Realtek представлений новий драйвер rtl8192se;
  • Підтримка непривілейованих ICMP-сокетів, за допомогою яких можна організувати роботу ping та інших утиліт налагодження без надання додаткових привілеїв через suid-біт або capabilities.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019