Модний flat-дизайн: що це звідки, чому і для кого?

18.10.2013
Модный flat-дизайн

Не обговорювати flat-дизайн означає бути не в тренді останніх віянь світу Інтернет. Ми розповімо всім, хто не в курсі, звідки повіяв вітер плоского дизайну і які перспективи він приніс.

Філософія ущільнення

Особливості flat-дизайну, які не тільки роблять його впізнаваним, а й визначають складність та самобутність напряму:

  1. Відсутність складних текстур, тіней, фотореалістичності та всього, що могло б нагадати про колишнє панування 3D ефектів.
  2. Підвищена увага до основних виразних засобів плоского дизайну: композиції, геометрії та кольору.

Звідки повіяв вітер змін?

Знавці історії костюма не дадуть збрехати: мода циклічна та контрастна. Громіздкі пишні сукні з корсетами змінили невагоме вбрання стилю ампір. Після затяжного періоду пуританського максі 60-ті роки ХХ століття подаруй світові спідницю міні. У Інтернеті діють самі правила. Раніше веб-дизайнери не мали можливості створити щось об'ємне, глянсове, і вони, заручившись підтримкою технологій, прагнули позбутися обмежень плоского дизайну. Домогшись реалістичної тривимірності та відточивши свою майстерність до бездоганного натуралізму, багато дизайнерів захотіли звернутися до витоків.

Однією з передумов зростання популярності flat-дизайну можна назвати різноманітність мобільних пристроїв з різними роздільними здатністю екранів. Для всієї цієї різнокаліберної компанії простіше створювати дизайн без тіней і складних текстур. Вважається, що плоский дизайн дуже зручний для користувача, але в плані юзабіліті він нічим не поступається своєму тривимірному побратиму.

Основою до зростання непідробного інтересу до flat-дизайну стали перетворення «зовнішності» трьох китів: Google, Microsoft і Apple. Законодавці моди світу веб дуже вдало оновили свій дизайн, залишаючись при цьому впізнаваними.

Що буде далі?

Мінімалізм та ненав'язливість flat-дизайну явище швидкоплинне. Дизайнери не вперше звертаються до простоти та спрощення, а в даному випадку ще й ущільнення. Мода не дарма циклічна - вона підлаштовується під настрої людей. Чіткі лінії, геометричність і навіть деяка штучність плоского дизайну рано чи пізно стануть набридати, і ми з нетерпінням виглядатимемо на горизонті новий тренд, нехай він і з'явиться нам як видозмінений добре забутий старий прийом.

Flat-дизайн дружний з:

  • адаптивною версткою;
  • сенсорними пристроями;
  • контентом.

Вище ми вже говорили про простоту адаптації плоского дизайну під пристроєм із будь-яким розширенням екрану. Вигідно та зручно виглядає та відчувається flat-дизайн на сенсорних гаджетах, оскільки він вільний від дрібних деталей. Тим не менш, це не означає, що інші прийоми веб-дизайну менш юзерфрендлі. За зручність та естетичність сайту або програми відповідає талант дизайнера та вміння ним користуватися. Ні в кого немає сумнівів у цьому, що у Інтернеті парадом командує контент. Плоский дизайн – ідеальний фасон для різноманітних медіафайлів та текстів. Він не відволікає від вмісту сайту, а навпаки робить на ньому акцент.

Багато фахівців веб-дизайну розглядають ущільнення, як реакцію на світ, що швидко змінюється, перенасичений інформацією. Подібна рефлексія вже неодноразово спостерігалася в дизайні інтер'єру та одягу, але люди продовжували повертатися до природних, природних мотивів. Зараз flat-дизай – найпопулярніша модна новинка. Плоскі мотиви ще довгий час будуть у тренді, але називати flat єдино вірним і оптимальним рішенням для веб-дизайну все ж таки не варто.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019