Переваги та недоліки адаптивного дизайну

01.06.2016
adptivmain_1

Останні рекомендації Google стосуються використання адаптивного дизайну при створенні mobile-friendly сайтів. Насправді для цього виконується спеціальна верстка: коли браузер користувача завантажують HTML-код, вимикається метатег viewport. Через нього браузер отримує сигнал, що потрібно масштабувати сторінку, підігнати її під ширину екрана.

Переваги

preimushestva

Завдяки якісній адаптації сторінка сайту завжди відображається коректно незалежно від того, на якому розмірі екрана її переглядають. Це забезпечує покращення позицій ресурсу в пошуковій видачі, адже роботи враховують і динамічний показ, і мобільну версію. Крім того, мобільна видача можлива лише у тому випадку, якщо виконано адаптивний дизайн. Отже, при ньому поведінкові показники на сайті свідомо покращуються.

Але є й проблеми. І про них потрібно знати, якщо ви маєте намір впроваджувати адаптивний дизайн на своєму ресурсі

Чотири проблеми адаптивного дизайну

4-problemi
  1. З таким дизайном контент відображається коректно, але потреби мобільних користувачів не завжди повною мірою враховуються. Хоча й вимоги цієї групи зовсім інші, адже вони переглядають контент швидко.
  2. Якщо адаптацію виконати неправильно, декстопні версії можуть сприйматися користувачами гірше. Наприклад, яскраві великі кнопки зі смартфонів на екрані ноутбука виглядають безглуздо. Також незрозумілий і великий шрифт, хоча на планшеті він виглядає гармонійно. У декстопних версіях краще сприймається текст, а чи не іконки з картинками. А зображення на весь екран тут зовсім не потрібні.
  3. Адаптивний дизайн не змінює швидкість завантаження сторінки. Адже код кожної версії завантажується ідентичний, лише демонструється по-різному. Надмірне навантаження на процесор смартфона створюється з двох причин: обсяг інформації, що завантажується, і завантаження повнорозмірних зображень. Тільки коли зображення вже завантажене, воно стискається до потрібного розміру.
  4. Сайти з адаптивною версткою не дають користувачам вибору: вони не можуть перейти з мобільної версії сайту на стандартну.

Звісно, частина цих недоліків успішно усувається. Але є й альтернатива, що дає змогу з меншими проблемами адаптувати ресурс під мобільний трафік.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019