Проект як тимчасове явище

21.12.2012
Проект как временное явление

Управління проектом полягає у складанні плану та виконанні його. Тому, чим точніше і акуратніше складено план, тим зручніше виконувати проектні завдання та вчасно завершити проект.

Будь-який проект має дату початку і закінчення. Проект вважається закінченим, коли досягаються поставлені цілі чи навпаки, стає зрозуміло, що ці цілі не будуть досягнуті ніколи. Деякі проекти можуть тривати від кількох місяців до кількох років, але, у всякому разі, проект не може тривати вічно — є термін.

Оцінка проектів іноді займає значний час. Причому чим менше бюджет проекту, тим більше часу на його обговорення витрачається. Замовник з маленьким бюджетом чинить сильніший тиск, ніж клієнт з більшим бюджетом, який хоче всього лише, щоб усі «зробили добре».

Як же домовиться з клієнтом, який має невеликий бюджет? Існує такий закон: «20% зусиль — це 80% результату, решта ж 80% — лише 20%». Цей закон можна застосувати для розробки сайтів: багато часу витрачається на різні незвичайні фічі, а не на розробку основного функціоналу. Забравши деякі фічі, можна і зменшити бюджет, і скоротити час розробки.

Покерний метод

Одним із найзручніших та найефективніших методів оцінки часових рамок проекту є покерний метод — «Planning Poker». Принцип цього методу такий самий, як і у грі в покер. Відмінність у тому, що ніхто не отримує «зелені», а ось проект оцінюється ефективно та швидко.

Для цього потрібно зібрати всіх учасників проекту та роздати їм спеціальні карти. Зазвичай номінал картки вимірюється в годиннику. Далі на обговорення виноситься певне завдання, і кожен учасник обирає ту чи іншу картку. Так, якщо піднято мапу «0» — значить на виконання цього завдання потрібно кілька хвилин, а хтось може вибрати і мапу зі значенням «100». Якщо всі значення збіглися, то найімовірніше, що оцінка точна. В іншому випадку, власники карток, які вибиваються із загального числа, висловлюють свої точки зору та відбувається переголосування. Втретє зазвичай учасники приходять до загальної точки зору.

Покерный метод

При вирішенні вузькоспеціалізованого завдання виставляються пріоритети учасників. Так, наприклад, якщо завдання стосується тестування продукту, оцінка тестувальника має більшу вагу.

Буває, що таке обговорення затягується або уникає головної теми обговорення — на цей випадок є карта з чашкою кави, поява якої означає, що потрібно зробити перерву.

Цей спосіб оцінки має важливі моменти:

  • в обговоренні беруть участь усі учасники проекту;
  • в результаті потрібно дійти загального рішення;
  • кожен несе відповідальність: обравши цифру, ти відповідаєш за неї і працюватимеш відповідно до обраного значення;
  • вся команда добре розуміє, над чим працює, основні цілі та який необхідно отримати результат.

І зрештою, ви все-таки веслуватимете «зелені», т.к. зробите проект краще та швидше.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019