Робимо з Firefox – браузер вашої мрії!

21.10.2010

Багато користувачів браузера Opera, а також перейшли з Opera на Firefox, не знають про систему розширень Firefox в цілому, або про його конкретні розширення, часто відчувають незручності при роботі з браузером Firefox, воліючи працювати в Opera, мотивуючи це зручністю браузера Opera і незручністю браузера Firefox. Справді. Firefox у своїй базовій комплектації не містить нічого незвичайного, і зовнішній інтерфейс Firefox 3 нагадує інтерфейс IE 7. Де ж тут зручності та можливість персоналізації, або простою мовою – "фічі", без яких вже не уявляють зручного інтернет-серфінгу користувачі браузера Opera?

Firefox

Браузер Mozilla Firefox 3, який встановив світовий рекорд зі скачування програми протягом доби після виходу, що було зафіксовано в Книзі рекордів Гіннесса, (за 24 години браузер був завантажений 8002530 разів), реклами та розкрутки не потребує!

Opera >> Firefox

Хочу порадувати всіх інтернет користувачів браузера Opera, такі "фічі" Firefox, звичайно ж, є! Причому вони набагато просунутіше, досконаліше і навіть "крутіше", ніж у браузері Opera та інших сучасних браузерах (Google-Chrome та Safari).
Firefox має в своєму арсеналі більше двох мільярдів різних доповнень, які не входять до базової комплектації браузера, але є не тільки безкоштовними, але і вільними розширеннями, з ліцензіями GNU GPL2, які можна як зручно і безкоштовно встановити, так і самому написати необхідне вам доповнення, а також допомогти авторам існуючих доповнень зробити їх кращими. За допомогою додатків можна доповнити Firefox новими функціями, додати або змінити словники іноземної мови, додати нові пошукові плагіни, а також змінити зовнішній вигляд браузера.
Таким чином, Firefox дає можливість користувачеві самому налаштувати його улюблений браузер, як його душі завгодно. Серед двох мільярдів розширень, у тому числі й однотипних, можна і заплутатися. Але Firefox має дуже зручну систему пошуку та встановлення розширень, розбиту на категорії, в якій можна, порівняно, легко і швидко знайти потрібне доповнення. Але для полегшення вам і цього завдання, я поділюся своїми доповненнями, і коротко розповім про їхні можливості.

Доповнення

  • Adblock Plus дає можливість блокувати непотрібний вам контент: реклама, flash-банери, картинки, небезпечні сайти, через які і браузер, і користувач повільніше працюють. Для полегшення цієї операції існують більше 40 списків фільтрів для десятків мов, які автоматично налаштують Браузер на блокування контенту, а також можна дуже зручно вручну приховати будь-який елемент сайту, який ви вважаєте зайвим.
  • Adblock Plus: Element Hiding Helper допомагає розширенню Adblock Plus приховувати текстову рекламу, а також спрощує процес ручного приховування елементів контенту.
  • ColorfulTabs автоматично розфарбовує кожну вкладку браузера красивим випадковим кольором, для зручнішої та приємнішої навігації по вкладкам.
  • FastestFox є аналогом прискорювачів в IE, а також прискорює процес виділення, вставки тексту, пошуку виділеного фрагмента, і підстановки варіантів пошуку при наборі URL або пошукового запиту в панель адреси.
  • Firebug полегшує роботу розробником сайтів. (Докладно описувати його не буду, тому що рядовим інтернет користувачам він не потрібен)
  • FireGestures дозволяє використовувати як деякі "фічі" Opera, наприклад, перехід на попередню і наступну сторінки методом утримання ЛКМ або ПКМ і натисканням на протилежну (керування мишею), а також дозволяє швидко і легко керувати браузером за допомогою жестів миші (наприклад для оновлення сторінки достатньо, просто, затиснути ПКМ, провести мишею вгору, потім вниз, і відпустити ПКМ), і дозволяє швидко візуально виділяти будь-яку довільну область браузера утримуючи ПКМ або СКМ.
  • Flagfox відображає в панелі адреси прапор країни, на якій розташований хостинг сайту, а також дозволяє швидко отримати інформацію про нього.
  • HighlightAll дозволяє зручно та швидко при виділенні слова або фрази на сайті, також виділити та підсвітити весь решту тексту на цьому сайті, що збігається з виділеним текстом. Дуже зручно під час пошуку.
  • InFormEnter аналог форм в Opera, що дозволяє при реєстрації на сайтах або заповненні полів текстової форми своїми особистими даними (ім'я, прізвище, нік, e-mail, країна, місто, телефон, тощо) швидко заповнити вміст текстових полів форми своїми заздалегідь прописаними особистими даними із контекстного меню.
  • Personas дозволяє легко та зручно перемикатися між різними варіантами виконання графічного інтерфейсу Firefox (темами), використовуючи ваш профіль у системі Personas, які вам сподобалися та ви заздалегідь відібрали для майбутнього використання.
  • Speed Dial аналог експрес-панелі в Opera, що дозволяє не тільки створити елементи, але й створити групи таких елементів, що відображаються на експрес-панелі у вигляді вкладок, кожну з яких можна налаштувати окремо, детально і легко. А також експрес-панель дублюється в меню закладок, як звичний список закладок експрес-панелі. І найважливіше, можна всі налаштування експрес-панелі зберегти в конфігураційний файл для резервного копіювання та/або перенесення експрес-панелі на інший браузер Firefox, на якому встановлено це доповнення.
  • Tab Scope дозволяє при наведенні на вкладку переглянути у вікні, що з'являється, веб-сторінку, що відповідає цій вкладці. Також є можливість налаштування розміру цього віконця, час затримки перед появою першого вікна і наступних вікон, приховування вікна активної вкладки і т.д.
  • Undo Closed Tabs Button дозволяє швидко відновити випадково закриту вкладку, а також швидко та зручно переглядати останні 20 закритих вкладок, навіть після закриття та повторного запуску браузера. Кількість закритих вкладок, що запам'ятовуються, звичайно ж, можна змінювати.
  • UnMHT дозволяє відображати та зберігати web-сторінки у зручному web-архіві MHT, який підтримують браузери Opera та IE. Дуже зручно, коли потрібно зберегти повністю сторінку з усім вмістом (картинками, скриптами, банерами) одним зручним стислим файлом, який можна буде переглянути локально в браузері.
  • Web Developer ще один інструмент, що полегшує розробку сайтів, через який, окрім іншого, можна швидко змінити параметри відображення скриптів, картинок та іншого, а також перевірити XHTML та/або CSS на відповідність стандартам W3.
  • Xmarks дозволяє легко, зручно та безпечно синхронізувати закладки, журнал пошуку, відкриті вкладки та паролі не тільки між іншими браузерами Firefox, але й між браузерами Google-Chrome та Safari. При синхронізації можна не тільки об'єднати ці дані поточного браузера з серверними, але й перезаписати дані браузера даними сервера, і перезаписати дані сервера даними браузера, а також вибрати одну з дій за замовчуванням, і налаштувати автоматичну синхронізацію. це дуже зручне і просто незамінне розширення, при використанні декількох браузерів на декількох комп'ютерах.

Пошукові плагіни

  • Google стандартний пошуковий плагін Google.
  • Google Linux - розширений пошуковий плагін Google, що обробляє пошукові запити пов'язані з GNU/linux.
  • Wikipedia (rus, eng) розширений пошуковий плагін Google, що шукає інформацію серед російськомовної та англомовної версій Wikipedia.

Насамкінець додам, Firefox не тільки надійний, багатофункціональний, продуманий браузер, а також ще дуже зручний, красивий та індивідуальний браузер. Тому можна сміливо і без будь-яких незручностей користувачам інших браузерів, у тому числі Opera переходити на Firefox!

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019