Складаємо техзавдання для програміста. Як правильно?

13.04.2018

Часто буває, що вже готовий сайт необхідно якось доопрацювати : додати калькулятор для розрахунку вартості онлайн, прикрутити парсер або аналізатор статистики. Не обов'язково має йтися про стандартні блоки. Це може бути і унікальний сервіс, що допомагає у виборі, розрахунку чи порівнянні. У будь-якому випадку готові рішення тут не підійдуть, і знадобиться допомога програміста.

Основні пункти у ТЗ

Основні пункти у ТЗ

Для разових робіт немає сенсу наймати співробітника до штату. Достатньо знайти хорошого профі на фрілансі. Розкажемо, як правильно скласти оголошення про пошук, та які нюанси прописати у ТЗ. В оголошенні бажано відразу описати завдання. Це допоможе відчутно звузити коло пошуку. Однак однією пропозицією не обійтися, тому обраному виконавцю потрібно надати ТЗ.

У техзавданні може бути будь-яка кількість пунктів, але найголовнішими та обов'язковими залишаються такі шість:

  1. Терміни (дедлайн) та ситуації, в яких можна їх перенести.
  2. Спосіб оплати: аванс або післяплата, на карту чи іншим способом, частинами – все це має бути зазначено.
  3. Штрафні санкції та можливі виправлення, їх кількість.
  4. Детальний опис вашого бачення результату, критерії оцінки якості.
  5. Потрібна для роботи технічна інформація.
  6. Порядок проведення тестування.

Як описати бажаний результат

Як описати бажаний результат

Важливо точно скласти опис, щоб під час прийняття роботи виникало розбіжностей із виконавцем. Тому будь-який сервіс має бути описаний «з усіх боків» – від критеріїв візуального оформлення до всіх можливих способів взаємодії з ним користувача. Виконавець повинен чітко розуміти завдання та цілі майбутніх нововведень.

Якщо необхідна можливість коментування, збереження результатів, якщо планується обмеження обсягу робіт – усе це має бути чітко прописано. Чим докладніше ви зможете описати потрібний результат, тим швидше мине процес запуску нової «фішки».

Технічна інформація та стандарти

Технічна інформація та стандарти

Важливо надати програмісту всю необхідну технічну інформацію, потрібну для роботи, але не більше. Якщо йдеться про сайт на одній із стандартних платформ, достатньо вказати назву движка та плагіни, що використовуються.

Якщо сайт самописний, і ви боїтеся за його безпеку, то можна дати програмісту лише назву мови. В цьому випадку готову програму потрібно буде додавати самостійно, і не факт, що установка пройде гладко.

Якщо ви вирішили, що фахівець сам повинен додати новий сервіс, то знадобиться вказати відомості про базу даних, файли, мову, бібліотеки та функції, що використовуються. Якщо є конфлікти з певними функціями чи змінними, це також потрібно уточнити.

В обов'язковому порядку варто згадати стандарти роботи з кодом. Якщо ви часто звертаєтеся за допомогою до сторонніх фахівців, то знадобиться розробити щось на кшталт редакційної політики, лише для програмістів. Вона ж стане в нагоді і в тому випадку, якщо над проектом одночасно працює кілька людей. В іншому випадку є ризик, що зміни чужого коду стануть дуже скрутними.

Оформлення коду

Навіть найпростіші коди можна по-різному оформити та реалізувати. Дуже бажано, щоб у ньому прописувалися коментарі, і тоді будь-який програміст може зорієнтуватися на позначення змінних і внести потрібні зміни. Програми, наведені до загального, стандартизованого вигляду, набагато легше змінювати, доповнювати, покращувати.

Якщо один програміст працює над вашими завданнями частіше за інших, то саме його можна попросити про складання «редполітики».

Не забувайте, що техзавдання має бути гранично точним: програміст з «той бік екрану» не здогадається, що ви мали на увазі. Крім того, бажано повністю подавати результат до початку робіт. Це суттєво прискорює роботи та скорочує кількість змін у процесі. І ще одне – коли нова програма встановлюватиметься, перевірте її на наявності її «дір», залишених навмисне чи випадково. Тільки після перевірки можна проводити тестування та відкривати повний доступ до змін.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019