Соціальні мережі: плюси та мінуси

26.09.2017

Складно уявити сучасний світ без комп'ютерів, інформаційних технологій та інтернету, т.к. вони вже встигли зайняти особливе місце у житті кожної людини. Великою популярністю користуються соціальні мережі. Ми створюємо акаунти і відвідуємо наші сторінки щонайменше кілька разів на тиждень, або займаємося просуванням інших сторінок у соціальних мережах . З'явилася можливість спілкуватися з рідними та близькими, які знаходяться далеко від нас. Це дуже зручно, погодьтеся. Проте вчених все більше турбує вплив на людину соціальних мереж. Хотілося б таки зрозуміти, що ж хорошого чи поганого приховують у собі соціальні мережі.

Трохи статистики

На сьогоднішній день доступ до соціальних мереж має майже 96% населення нашої планети. За кількістю користувачів на першому місці Facebook – близько 1,5 мільярдів. Вчені підрахували, що мінімальний час перебування користувача в соціальній мережі дорівнює 3 годинам, при цьому він відвідує свій обліковий запис мінімум двічі на день.

Плюси:

how-to-get-facebook-likes

  • Соціальні мережі надають можливість спілкуватися колегам по роботі, родичам та друзям, які живуть у різних містах та країнах, а також заводити нові знайомства.
  • Соціальні мережі можна використовувати як інструмент для саморозвитку . Тут можна дивитись пізнавальні фільми, слухати хорошу музику, читати цікаві книги, вивчати іноземні мови. У соціальних мережах створені групи з інтересів, в яких можна знайти цікаву для вас інформацію, наприклад, відео із заняттями з фітнесу або ж з уроками гри на гітарі.
  • Поряд із цим, соціальні мережі можуть допомогти під час навчального процесу. З їхньою допомогою можна обмінюватися конспектами лекцій, завданнями з лабораторних робіт та іншою корисною інформацією. Також є можливість вступити до спільноти певної тематики та детально вивчити питання з історії або підтягнути знання з іноземної мови. Для цього в соціальних мережах є посилання на необхідну літературу, фото- та відеоматеріали , можна обговорити проблемні питання з іншими членами групи.
  • Соціальні мережі – це майданчик для розвитку бізнесу . Тут можна прорекламувати свій інтернет-магазин, студію веб-дизайну чи рок-школу. Реклама може бути спрямована на цільову аудиторію і про ваш бізнес дізнаються люди, яких могли б зацікавити продукція або послуги, що надаються вами. Тут можна знайти нових клієнтів, примножити лояльність постійних покупців.

Соціальні мережі надали можливість використовувати велику кількість інформації, розвиватися, самовдосконалюватись та заробляти. Webakula знає як зробити соціальні мережі прибутковими для будь-якого бізнесу та надає послугу соціального маркетингу .

Мінуси:

2how-to-get-facebook-likes

  • Через велику кількість розважальної, поверхневої і часто непотрібної сміттєвої інформації час перебування в соціальній мережі значно збільшується. Таке проведення часу може негативно позначатися нашому здоров'я, т.к. Великий обсяг інформації нерідко втомлює та навантажує нервову систему.
  • Також може змінюватися гормональне тло внаслідок залежності від інтернету. Наприклад, у момент перевірки соціальних мереж сильніше виділяється гормон окситоцин, який відповідальний за відчуття співпереживання.
  • Мінусом і те, що людина втрачає звичку реального спілкування, т.к. звик до спілкування у режимі онлайн. Переписуючись у соцмережах, люди часто не дотримуються правил граматики та пунктуації, використовують мізерний словниковий запас, емоції замінюються смайликами – все це негативно позначається на спілкуванні у реальному світі.
  • Спецслужби використовують соцмережі для організації стеження. Представники спецслужб становлять приблизно 15% користувачів громадських мереж.

5778a037c36188724a8b4599

  • Ще один мінус - це ЗАЛЕЖНІСТЬ від соціальних мереж.

    В Україні користувачі соціальних мереж переважно люди віком від 12 до 45 років. Психологи звертають увагу більше підлітків, т.к психіка у тому віці не стійка, і виникає психологічне захворювання, зване інтернет залежністю. Це захворювання впливає успішність підлітків у шкільництві, і навіть їх світогляд. Згідно зі статистикою щотижня діти в соцмережах проводять: від 7 до 14 години – 23%, 14-21 годину – 57% і більше 21 години – 20%. Кожна п'ята дитина один із семи днів тижня витрачає на соціальну мережу.

    Інтернет залежність – психологічний розлад, який може спричинити виникнення різних комплексів, наприклад, комплексу неповноцінності. Щоб дитина не придбала такого роду відхилення, необхідно стежити за тим, як часто вона відвідує свої сторінки в соцмережах, а також за реакцією на заборону користуватися інтернетом деякий час. Якщо підліток відреагує агресивно, необхідно вжити заходів.

  • У віці від 28 до 45 років самотні люди покладають великі надії на соцмережі. Вони гадають, що через інтернет простіше познайомиться. Згідно зі статистикою у соціальних мережах знайомиться кожна п'ята родина у світі. Але є й зворотний бік медалі: чимало сімейних сварок трапляється через читання листування свого партнера з іншими резидентами соціальних мереж. Кожне третє розлучення саме через соцмережі. Після знайомств у соцмережах кількість зрад зросла втричі. Спілкуючись із жінками у віртуальному світі, чоловіки можуть розучитися доглядати їх. Інтернет-спілкування впливає і представниць прекрасної статі, т.к. вони втрачають свою жіночність та загадковість, викладаючи на загальний огляд відверті фотографії та відомості про особисте життя.

Безперечно, соціальні мережі впливають на людину. Головне, з розумом підходити до всього: не варто марнувати свій час, адже час – це найцінніше, що ми маємо. Необхідно правильно використовувати ті можливості, які надано нам інтернетом.

Висновок такий - інтернет-спілкування має доповнювати життя, а не бути основою нашої діяльності! Соціальні мережі можуть принести багато користі. Але зловживання громадськими мережами може призвести до залежності, втрати уваги, витрати часу, відчуження та отупіння. Соціальні мережі - це добре і погано. В наших силах брати від них тільки хороше та відсівати погане. Для того, щоб соціальні мережі не завдали шкоди здоров'ю та психіці, кожна людина має регламентувати своє проведення часу у віртуальному просторі.

соціальні мережі

Наша студія веб-дизайну веде свої групи в таких соціальних мережах, як Вконтакте , Facebook , Google+ , Однокласники . Щодня ми підбираємо інформацію, яка може зацікавити кожного. Обсяг контенту дозований, тому за надлишок сміття в голові можна не хвилюватися. Вступайте та переконайтеся в цьому самі! А ще ми знаємо як круто просунути будь-який бізнес у соціальних мережах!

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019