Типові помилки каталогу в інтернет-магазині

09.02.2018

Каталог в інтернет-магазині забезпечує можливість пошуку та замовлення потрібного товару. Якщо навігація по каталогу організована з помилками, відвідувачі не знаходять потрібний товар і йдуть у зручний інтернет-магазин . Розкажемо, як уникнути поширених помилок у структурі та функціоналі та не «вбити» конверсію.

7 структурних помилок

Ось основні структурні помилки, що ускладнюють пошук у каталозі:

  1. Безліч категорій.

    Ошибки каталога в интернет-магазине: Огромное количество категорий


    Якщо в каталозі просто перерахувати товарні категорії, без поділу на підгрупи, він виглядатиме як «простирадло» тексту. Не примушуйте відвідувачів читати весь нескінченний список. Краще розділити товари на підгрупи, вибравши якусь загальну поєднувальну ознаку (призначення, спосіб використання, матеріал, колір).
  2. Нерівномірна вкладеність.

    Ошибки каталога в интернет-магазине: Неравномерная вложенность


    Варто виключити ситуацію, коли в одному випадку підрозділ включає 5-10 категорій, а в іншому – одразу веде на сторінку з товарами. Через це користувачі можуть плутатися. Простежте, щоб кількість категорій у різних розділах була приблизно однаковою. Такий підхід допоможе впорядкувати каталог, зробити його більш простим та зрозумілим для використання.
  3. Розділи різного обсягу. Об'єм розділу залежить від кількості вкладених категорій. Воно має бути приблизно однаковим у всьому каталогу. Оптимальна кількість категорій в одному розділі – від 3 до 7. У довших списках вже важко шукати. Але й дробити на розділи із 2 категоріями не варто. Важливо, щоб обсяг був приблизно однаковий по всьому каталогу: так користувачі зможуть впевнено орієнтуватися в ньому.
  4. Дублювання товарів у подібних підрозділах. Поділ на підрозділи має бути чітким та зрозумілим, щоб користувачеві не доводилося шукати схожі товари у двох суміжних категоріях. Продукцію з ідентичними характеристиками та властивостями краще подати в одному розділі.
  5. Розділ "різне" або "інше".

    Ошибки каталога в интернет-магазине: Раздел «разное» или «другое»


    Різні «інші» категорії відкриваються в каталогах дуже рідко – просто тому, що відвідувачі не знають, що в них може бути. Набагато краще одразу продумати структуру, що охоплює всі товарні категорії. Тим самим ви суттєво полегшите пошук для клієнта та покращите юзабіліті.
  6. На сторінці з товарами – речі із різних категорій. Такий «розкид» дуже ускладнює вибір. Не потрібно на сторінці з парфумерією пропонувати крем для обличчя або в розділі з одягом – черевики. Навряд чи відвідувач настільки зацікавлений у покупці саме у вас, що розбиратиметься в нагромадженні категорій і товарів.
  7. Вільне розташування без урахування популярності товару. Така помилка ще називається "ігнорування попиту". Якщо ви знаєте, що найчастіше у вас купують косметику, але першою категорією в каталозі залишаєте дитячі іграшки – це майже провал. Оцінити затребуваність тієї чи іншої категорії можна за ключовими словами. Скористайтеся пошуковими підказками, щоб зрозуміти, як часто люди можуть шукати у вашому магазині. Оцінити кількість пошукових запитів за вашими товарами допомагає Google KeyWord Planner - заміни на інстурмент гугл. Відповідно, чим більше кількість запитів за категорією, тим вище вона повинна розташовуватися в каталозі.

4 функціональні помилки каталогу

Зараз мова піде саме про зручність використання каталогу, фільтри та пошук. Ось головні помилки у функціоналі:

  1. Недосконалість пошуку.

    Ошибки каталога в интернет-магазине: Несовершенство поиска


    Дозвольте своїм клієнтам шукати товари з пропущеними, зміненими літерами у назві та з англійською розкладкою. Друкарські помилки не повинні впливати на результати пошуку, і тоді навіть неуважні покупці зможуть знаходити потрібний товар.
  2. Суцільний перелік результатів. Якщо видати результат «одним полотном», то покупець не зможе порівняти пропозиції та піде. Замість списку краще відразу виводити картки товару, демонструючи фото та ціну. Так набагато простіше зробити вибір.
  3. Каталог без фільтрів та сортування. Наприклад, серед шкіряних курток можуть бути короткі та довгі, сині та червоні. У клієнта має бути можливість відфільтрувати товари в каталозі за вибраним критерієм. Серед важливих критеріїв для фільтрів – ціна, розмір, популярність, колір. Це може бути потужність, матеріал чи інші характеристики, важливі для товарної групи.
  4. Занадто багато фільтрів.

    Ошибки каталога в интернет-магазине: Слишком много фильтров


    Це теж погано, адже користувач може заплутатися у характеристиках. Орієнтуйтесь на уточнюючі слова у ключових запитах, так звані шлейфи. Це допоможе зрозуміти, що насправді важливо для більшості потенційних клієнтів.

Є ще 3 помилки, які не стосуються ні структурних, ні функціональних, але впливають на зручність використання каталогу і на конверсію.

Перша – це друкарські помилки. Випадково пропущена літера чи неузгоджене закінчення може бути абсолютно непомітними для розробників, але клієнтам стануть сигналом «з магазином щось негаразд». Щоб помітити помилки, коли око помилилося, можна роздрукувати текст, скопіювати його в текстовий редактор, змінити шрифт. Іншими словами, його потрібно візуально змінити, і тоді ви самі помітите всі граматичні помилки.

Друга – це використання різних форм назв у товарних категоріях. Перелік у каталозі повинен легко прочитуватися, а отже, потрібні однакові словоформи (якщо «іграшки» – то «книги» та «набори для творчості», а не «читаємо» та «розвиваємося»).

Третя – ігнорування ключових запитів у назвах. Не використовуючи ключові запити в позначення категорій, ви відсуваєте потреби ЦА на другий план. Ключі – це ті самі слова, за допомогою яких потенційні клієнти шукають ваш магазин у пошукових системах. Орієнтуйтеся на Google KeyWord Planner, і найменування категорій будуть зрозумілі для ЦА.

Всі ці помилки у каталозі ускладнюють вибір. Позбудьтеся їх, зробіть каталог інтернет-магазину зручним, і клієнти купуватимуть більше!

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019