Трохи про друкарню

22.01.2013
Немного о типографике

« Завдання типографіки ясна і недвозначна: служити передачі письмової інформації», -
Е. Рудер .

Поява в європейській культурі друкарні як ремесла можна вважати з винаходу, зробленого Йоганом Гутенбергом - способу друкарства рухомими літерами, згодом прийнятим практично у всьому світі. Протягом кількох століть термін друкарня був синонімом друкарства. У сучасному розумінні,— за зауваженням М. Жукова: «Вона — набагато старша за друкарство(...), а можливо в чомусь навіть і старше за власне листи». На зорі друкарства друкарня не сприймалася як мистецтво, бо як почесне ремесло. Великі друкарні минулого, які стали класиками, вважали себе більше винахідниками, ніж художниками. За словами М.Жукова, що вже згадувався, схоже, що Вільям Морріс був першим, хто розглянув у друкарні вид художньої діяльності. У цей період друкарня сповідує традиції минулого, починаючи з інкунабулу і до початку 19 століття.

Немного о типографикеНемного о типографике

Значний крок друкарні у бік мистецтва був на початку ХХ століття. Коли вона почала жити у періодичних виданнях, рекламі, документації. Згодом цей період можна називати "Нова друкарня". У цей час друкарня схожа, швидше, на архітектуру та авангардний живопис, ніж на декоративно-прикладні ремесла. Вона обзавелася рубаними та геометричними шрифтами, жирними накресленнями, лінійками.

Немного о типографикеНемного о типографике

Але дійсним становленням друкарні як самостійної дисципліни можна вважати кінець 20-го століття, коли засоби масової комунікації та інформації набули небувалих масштабів. Розвиток типографіки продовжується і сьогодні. Поява нових цифрових технологій, що дають змогу експериментувати зі шрифтом у багатьох напрямках, виводять типографіку в окрему сферу діяльності.

Немного о типографике

За словами Володимира Кричевського (один із найавторитетніших дослідників та експертів у галузі друкарні): «типограф, чи то одинак, чи, як часто буває, колективний автор, поєднує в собі навички лінгвіста, художника, технолога, поліграфіста». Через що неможливо дати однозначного та всеосяжного визначення — що таке друкарня. Можна лише скористатися визначенням того ж таки Кричевського, яке точніше висловило це поняття: «Типографіка — це графічне оформлення тексту за допомогою монтажу для здійснення масової комунікації». Але питання залишається відкритим чи тільки графічне оформлення і чи тексту, і чи лише з допомогою монтажу?

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019