Удосконалений протокол HTTP/2: особливості, принципи, вплив

22.03.2016
Удосконалений протокол HTTP/2

Текстовий протокол HTTP/1.1 нарешті оновили! Тепер ми маємо користуватися мережевим протоколом HTTP/2. Але в чому переваги оновлення?

Тестова інформація стверджує, що протокол HTTP/2 працює ефективніше та безпечніше, а також прискорює завантаження сайту завдяки забезпеченню кращої комунікації у зв'язці «браузер-сервер».

Чим відрізняється новий протокол

Відмінності HTTP/2 від HTTP

HTTP/2 демонструє такі особливості:

  1. Мультиплексування: актуальний процес для більшості нових сайтів, які розраховані на роботу з великою кількістю запитів і файлів.
  2. Бінарність. Замість текстового формату. Завдяки цьому сервер легко розпізнає запит. Кількість помилок мінімізується.
  3. Пріоритети даних розставляються швидше. Відповідно, сервер швидше їх доставляє.
  4. Для завантаження сайту потрібне лише одне з'єднання.

Як взаємодіють версії протоколів

Зворотна сумісність HTTP/2

Жодних складнощів при переході від HTTP/1.1 до HTTP/2 не виникає. Так само як не буде і жодних негативних наслідків для ресурсу. Навіть якщо браузер не підтримує новий протокол, він автоматично зменшить його до попередньої версії.

Щоб сайт підтримував новий протокол, достатньо лише оновити програмне забезпечення сервера. Вважається, що на сервері налаштована підтримка протоколу HTTP/2 за умовчанням: це або вже реалізований факт, або те, що станеться найближчим часом.

Є лише один нюанс, який неодмінно слід враховувати. Полягає він ось у чому: популярні браузери підтримують HTTP/2 виключно через захищене з'єднання. Можливо, вам доведеться покращити свій ресурс саме у цьому напрямку. Тим більше, що hosts та CDNs пропонують безкоштовні сертифікати TLS: за безпеку передачі даних між інтернет-вузлами вам не потрібно буде платити.

Зате із застосуванням HTTP/2 безперечно покращиться користувальницька лояльність до вашого ресурсу, адже сайт працюватиме набагато швидше.

Для мобільних мереж HTTP/2 стане справжньою знахідкою. Тепер з'єднання з мережею прискорюється, а час завантаження сторінки значно знижується. Тим більше, що ви можете використовувати одночасно можливості HTTP/2 та Google AMP, забезпечуючи блискавичне завантаження сторінок для користувачів.

HTTP/2 та SEO

HTTP/2 и SEO

Гугл уже заявив про підтримку нового протоколу. Аналітики на підставі висловлювання Мюллера припустили, що HTTP/2 цього року буде запроваджено як сигнал ранжирування.

Для власників сайтів дуже зручно, що протокол до HTTP/2 можна оновити швидко та просто. Звичайно, сайт не зросте в рейтингу миттєво, але користувачі відразу відзначать прискорення роботи ресурсу. Отже, не за горами і збільшення конверсії.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019