Як правильно навчатися програмування

03.10.2011
Як правильно навчатися програмування

Коли починаєш займатися програмуванням, докладаєш максимум зусиль, хочеш досягти хороших результатів, щось робиш, начебто починає виходити, і зазвичай десь на середині шляху, коли втрачаєш логіку, починаєш не розуміти, як щось зробити, або поки що до тебе не дійшло розуміння якихось речей, кидаєш не доробивши до кінця, так і не вивчивши досить добре якусь мову програмування, чи взагалі певні принципи. На першому етапі досить складно, адже йде багато часу на розуміння концепцій, і часто перебір теорії перевантажує мізки, але тут важливо зрозуміти, що ті люди, які проходять ці періоди, опиняються в переможцях , просто потрібно докласти ще трохи більше зусиль, звичайно, якщо ви впевнені, що ви точно правильно вибрали професію програміста і хочете цим займатися. Прослухавши півторагодинний вступ у курс php-Guru про те, як правильно займатися, щоб не відбити у себе бажання та потяг до програмування, хотів би виділити пару корисних зауважень.

Як правильно займатися самонавчанням:

1) Що читати?

- Не важливо що читати, краще брати літературу поточного року і починати навчання, звичайно є книги зі складними теоретичними концепціями щодо побудови структури чи складних алгоритмів, дивіться на них не потрапите, ви до цього прийдете, коли побачите в цьому необхідність, коли відчуєте, що начебто ви робите робочий код, але вам хочеться робити це красивіше, простіше та зрозуміліше.

2) Групова динаміка.

- Якщо є така можливість робіть проекти спільно з іншими людьми, можливо, ваш друг теж хотів би почати навчання, так почніть разом.

3) 80% практики, 20% теорії.

- Це важливо! Більше практики, якщо щось читаєте, обов'язково це практикуйте. Коли ви будете більше практикуватися ви почнете розуміти необхідність у теорії, коли зіткнетеся з тим, що не знаєте як далі робити або як краще робити, і тоді ви полізете в книгу не просто почитати можливо, щось дізнатися, а за тим, що вам просто необхідно дізнатися як вирішити вашу проблему

4) Не можна переборщувати з теорією.

- Теорія важлива, але прочитавши книгу і нічого з неї не застосувавши ви приблизно через два тижні забудете все, що читали, але звичайно не все, але толк від прочитання майже нульовий.

5) Отримувати кайф від того, що робиш!

- Важливо, щоб ваша програма взаємодіяла з реальними людьми. щоб ви могли побачити плоди вашої роботи. Це надихатиме вас!

6) Відмовитися від сміттєвої інформації

- Найкраще книги використовувати як довідники, просто звертаючись до них коли вам це необхідно, так ви легко засвоюватимете інформацію, не перевантажуючи мізки, і не засмічуючи. Я не кажу, що їх взагалі не потрібно читати просто так, але на першому етапі краще починати навчання так.

7) Мінімалізм найкращий друг програміста.

-Вчіться робити простий, доступний для розуміння код. Поставивши собі завдання наприклад зробити блог, почніть з початку з виведення однієї статті, потім з кілька, ще далі з видалення цієї статті, з редагування, далі реалізуйте коментарі і т.д. Починайте з простих завдань, поступово ускладнюючи ваш код.

8) Написати чого я хочу досягти в цій галузі через 0,5/1/3/5 років.

Наприклад: 0,5 хочу написати простий сайт візитівку; 1 - інтернет магазин (без покупок онлайн); 3 – повноцінний інтернет магазин, соціальну мережу; 5 - свій повноцінний проект, який буде дуже затребуваний.

9) Не женіться за грошима.

- У будь-якому випадку, якщо ваші проекти будуть затребувані в будь-якому випадку вони принесуть вам хорошу прибути, навіть якщо ви не знаєте як її витягти, повірте знайдуться люди, які допоможуть вам у цій справі. І наприкінці невеликий мотиватор від мене, який можна поставити на робочий стіл. Він не буде вас відволікати, іноді нагадувати.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019