Як вибрати СMS - переваги та недоліки движків для сайту

25.02.2014
Как выбрать СMS - преимущества и недостатки движков для сайта

CMS, говорячи людською мовою, – система управління сайтом. Розвелося їх безліч, але ось так відразу розбиратися в особливостях кожної ми не будемо. Для початку розглянемо недоліки та переваги трьох основних різновидів цих систем (комерційні, безкоштовні та студійні) та допоможемо вам визначитися з вибором.

Коробочні комерційні CMS

Не складно здогадатися, що цей підвид систем керування сайтом поширюється за певну плату.

Коробочные коммерческие CMS

Найбільш популярні платні CMS:

  • 1С-Бітрікс;
  • NetCat;
  • UMI.CMS;
  • HostCMS;
  • AMIRO.CMS.

В іншому коробкові комерційні CMS, як і більшість платних ліцензійних додатків відрізняються надійністю і стабільністю. Крім високого рівня безпеки та регулярних оновлень власник платного двигуна може розраховувати на якісну та своєчасну техпідтримку.

Для кого підходять платні системи керування сайтом:

  • сайти-візитки;
  • корпоративні сайти з шаблонною структурою та стандартними модулями;
  • невеликий сегмент інтернет-магазинів та порталів з типовим функціоналом.

Недоліки коробкових комерційних CMS

  1. Висока ціна – основний та найзначніший недолік. Вартість системи залежить від складності функціоналу майбутнього ресурсу і часом може перевищувати 3000 $.
  2. Закритий код – важкопереборна перешкода для сайту з нестандартним функціоналом. Внесення змін під завдання конкретного проекту вимагатиме впровадження стороннього коду в «ядро» системи, що фактично зводить нанівець основні переваги (безпека та стабільність роботи) використання комерційної CMS.

Безкоштовні CMS

На заокеанський манер ці системи називають "open-source CMS", а все тому, що у всіх подібних двигунів вихідний код знаходиться у відкритому доступі. Оновлення безкоштовних CMS проводяться регулярно, а відсутність техпідтримки компенсується великою кількістю фахівців, які за певну плату можуть стати підрядником будь-якого сайту на базі open-source движка. Копіювати, розповсюджувати, публікувати покращену версію безкоштовних CMS можна без обмежень та докорів сумління.

Бесплатные CMS

Найбільш поширені в Україні безкоштовні CMS:

  • Joomla!;
  • WordPress;
  • Drupal;
  • MODx CMS;
  • TYPO3.

Недоліки open-source систем

  1. Після розширень функціоналу системи висока ймовірність того, що коректно оновити двигун не вдасться.
  2. Недружній інтерфейс панелі адміністрування сайту.
  3. Відкритий код – пряма загроза безпеці сайту. Системи управління сайтом, що безоплатно розповсюджуються, порівняно з їх менш альтруїстичними побратимами набагато простіше зламати, що і роблять все, кому це під силу і до вподоби. Наприклад, ресурси, що використовують деякі версії CMS Joomla, часто піддаються різним атакам хакерів: впровадження на сайт shell-скриптів, spam-розсилок, вірусів і т.д.

Що добре?

Дешево :)

Студійні CMS

Окремо хотілося б розглянути системи керування сайтом, які готують численні веб-студії.

Студийные CMS

Найбільш відомі студійні CMS:

  • AstroCMS*;
  • RBC Contents;
  • WebBuilder;
  • inDynamic;
  • BraneCMS.

Недоліки студійних двигунів

  1. Часто зустрічається закритий код. Віддавайте перевагу «відкритим» двигунам, інакше наступні зміни зможе виконати тільки фірма-розробник цього продукту. Вибираючи студійну CMS, необхідно відразу ж підстрахуватися: переконатися, що двигун написаний широко відомими засобами програмування та його подальшою підтримкою зможуть зайнятися сторонніми розробниками.
  2. Прив'язки до студії. Недолік при цьому може бути гідністю. Репутація веб-студії у цьому питанні відіграє величезну роль. Розробники ексклюзивної CMS можуть безболісно вносити зміни та коректно налаштувати двигун під запити конкретного ресурсу, надаючи таку ж якісну техпідтримку, як і у випадку з коробковими системами керування сайтом. Підступ у тому, що якщо з яких-небудь причин студія-розробник припиняє своє існування, то внесення змін до двигуна із закритим кодом перетворюється на складне завдання. Без тривалого оновлення система не лише застаріває, а й ризикує стати легкою здобиччю для хакерів. Відповідно підходити до вибору провайдера CMS необхідно з особливою ретельністю.
  3. Код без використання відомих фреймворків - проблема молодих і недосвідчених розробників, про якість, функціонал і безпеку движка в цьому випадку говорити не доводиться.

Переваги студійних CMS

  1. Регулярні оновлення, а отже, і підвищена безпека проекту.
  2. У разі використання студією поширених фреймворків (Zend Framework, YII, Codeigniter), немає жодного ризику та проблем з подальшим доопрацюванням системи у сторонній студії.
  3. Можливість реалізації індивідуального проекту із нестандартним функціоналом.
  4. Вартість розробки на студійному движку найчастіше дешевше, ніж з коробковим варіантом, а це незаперечний плюс, особливо якщо у студії гарна репутація.

Кожен тип системи управління сайтом має свої переваги і недоліки, вибирайте з якими з них, ви зможете змиритися. Ми ж буквально в ці хвилини активно працюємо над CMS на базі Zend Framework, її ціна є демократичною порівняно з комерційними системами, а багатий функціонал дозволяє створювати сайти типу rozetka.com.ua синхронізовані з 1С. Незабаром у нашому портфоліо з'явиться дебютний ресурс на базі AngryCMS від компанії Webakula.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019