З історії "папки"

09.12.2010

fold41

Поняття "директорія" та "каталог" вже давно відійшли в минуле. За досить короткий період часу символ "папка" затьмарив сам термін, який мав позначати.

Directory (від лат. directorium - маршрут руху) у загальному сенсі позначає якусь структуру, що містить набір певної інформації. Це може бути список людей або каталог адрес. Своєю появою папка повинна ідеї оснастити інтерфейс робочої станції Xerox Star символами, зрозумілими рядовому офісному працівнику. І ідея прийшла зі стандартного канцелярського приладдя того часу. Потім символ використовували Еппл в Apple Lisa.

fold1

Прототипом для метафори послужила так звана манільська папка (manila folder). По суті, це - зігнутий аркуш паперу, всередину якого можна вкладати або підшивати документи. Цей тип папок був відомий біля колишнього СРСР, тому іконка папки частково була симулякром, тобто. не мала під собою предметної частини, лише властивість. У системах Win 9x об'єкт видавався просто жовтим прямогольником з виступом, тобто. абстрактною річчю.

Такий "американський" вид папок виготовляють із т.зв. "Манільський" міцного паперу. як правило, її не обробляють барвниками і вона зберігає природний жовтувато-бежевий колір. Тому іконки тек часто жовті або бежеві.

Матеріал для виготовлення папок досить гладкий, у складі паперу немає грубих частинок, щоб не подряпати документи. Відсутні і хімічні активні компоненти, здатні вступити в реакцію з фотопапером і пошкодити знімки, що зберігаються в папках. Існує стандарт, який вимагає, щоб папки, потрапивши у воду, не фарбували вміст будь-якого стороннього відтінку.

У Windows Vista/7 папки розгорнуті на 90 градусів. Це символізує ширше трактування поняття «папка» у цій системі. Зокрема, вона більше не асоціюється лише із фізичною директорією на диску.

fold7

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019