Законопроект про контроль інтернету

29.09.2010
Федеральні правоохоронні органи та Служба національної безпеки США готують законопроект, який має змусити власників соціальних мереж використовувати спеціальне ПЗ, яке дозволяє спецслужбам читати листування користувачів та прослуховувати дзвінки телефонних месенджерів. Під час читання пошти та прослуховування розмов влада зобов'язується діяти в рамках закону про захист персональних даних. Основний аргумент на користь нового закону – загроза безпеці країни через неможливість контролю потоку інформації в мережі.

Джеймс X. Демпсі, віце-президент Центру демократії та технологій, каже, що дії влади зазнають серйозних наслідків і виступив на захист «основоположних елементів Інтернет-революції», у тому числі його «децентралізованого» дизайну: «Вони хочуть повернути час назад і зробити використання інтернету таким самим, як використання телефонів».

Центральною темою для дискусій у блогосфері США стала проблема «прозорості» мережі. Користувачі скаржаться, що адміністрація Обами зазіхає на особистий простір вже в інтернеті. У відповідь генеральний консул Valerie E. Caproni відповідає: «Ми не цікавимося особистим життям американців, а турбуємося про безпеку батьківщини». Проте ніхто з адміністрації Президента США не прокоментував можливість встановлення ПЗ сторонніми кримінальними угрупованнями та використання персональної інформації протизаконним шляхом.

Слідчі були стурбовані протягом багатьох років тим, що зміна комунікаційних технологій може призвести до пошкодження їхньої здатності здійснювати спостереження. Протягом останніх місяців представники ФБР, Міністерства юстиції, Агентства національної безпеки, Білий дім та інші установи проводили наради для розробки запропонованого рішення.

Корпорації у сферах комунікації вже розпочали роботу над ПЗ, що дозволяє записувати переговори користувачів у рамках закону Communications Assistance to Law Enforcement Act (http://www.askcalea.net/calea/), що дозволяє уряду контролювати інформацію всіх засобів комунікації. Але на практиці закон не поширюється на соціальні мережі, оскільки одні компанії не в змозі технічно надати спецслужбам доступ до інформації, а інші чекають, коли влада США сама встановить необхідне ПЗ.

Наразі немає жодних даних про те, наскільки використання інформації, отриманої під час телефонного прослуховування, допомогло в розслідуванні чи впійманні злочинних елементів. Проте, один із офіційних представників заявив, що, наприклад, затримання членів наркокартелю зірвалося через те, що злочинці використовували для спілкування не стільниковий телефон, а месенджер, інформація якого не зберігається на жодному із серверів.

Новину підготовлено Євгеном Резником .

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019