Адаптація до сенсорного середовища: особливості верстки під iPad та iPhone

23.02.2012
Верстка под iPad и iPhone

Дивовижний винахід під назвою «планшет» давно перестав дивувати навіть найвразливіших обивателів, не кажучи вже про сенсорні телефони. Багато шанувальників «яблучної компанії» з особливим пієтетом відгукуються про її культові девайси, особливо ті, кому поки що не вдалося заволодіти хоча б одним таким пристроєм. В Україні колосальна популярність компанії заснованої Стівом Джобсом – незаперечна, тому цілком виправдано підвищення уваги до потреб користувачів гаджетів з маркуванням Apple, особливо до питань адекватного відображення інтернет-сторінок та відповідно до специфіки верстки для iPad та iPhone .

Замовити верстку під iPad та iPhone

Ареал проживання

Компанія Google неупереджено й невпинно стежить за користувачами інтернету, не втомлюючись при цьому публікувати свої спостереження за ними у відкритому доступі. Однією з останніх тенденцій відзначеної гігантом пошуку була популярність мобільних пристроїв і планшетів по відношенню до настільних комп'ютерів.

Співвідношення мобільних пристроїв та стаціонарних комп'ютерів.

  1. Денний час:
    • мобільні пристрої – 35%;
    • ПК – 65%.
  2. З 18:00 до 23:00:
    • мобільні пристрої – 55%;
    • ПК – 45%.

Завзятий інтерес до компактних гаджетів з функцією доступу до Інтернету пояснюється дуже просто – це зручно. Набагато приємніше після напруженого робочого дня борознити широкі простори веб-сторінок на дивані в компанії улюбленого iPad або iPhone , ніж знову підсідати за стіл до свого стаціонарного товариша. Додаткова приманка для користувачів планшетів та смартфонів – точки з безкоштовним Wi-Fi, які з кожним днем зростають і множаться, як гриби після дощу.

Пристрої користувачів мобільного інтернету (статистика GfK Ukraine за останній квартал 2012 року):

  • мобільні телефони та смартфони – 80%;
  • ноутбуки – 18%;
  • планшети – 3%.

Статистика ніколи не бреше, а лише дає нам їжу для роботи звивин: смартфони становлять левову частку всіх пристроїв, що використовують так званий мобільний інтернет. Ігнорувати цей факт і потреби власників портативних пристроїв не лише нерозумно, а й просто невигідно.

Виживання та маскування

Будь-який сайт може вижити в сенсорному середовищі продукції Apple, але доведеться навчитися кільком прийомам, наприклад, різновиду маскування – адаптивному дизайну . Він все ще схожі на себе в знайомій обстановці відображення на стаціонарному комп'ютері, але в той же час приміряє інші конфігурації і органічно впишеться в менший розмір розширення екрана.

Верстка сайтів під iPad та iPhone орієнтована на багато поведінкових особливостей цих пристроїв. Перелічимо деякі з них.

  1. Інтерфейс орієнтований на громіздкі пальці, а не на юрку «мишку» ПК, тому верстка під iPhone для зручної та адекватної навігації передбачає прописування досить великих розмірів всіх елементів (не менше 40 x 40 пікселів).
  2. Вертлявість, а точніше горизонтальна та вертикальна орієнтація екранів сенсорних пристроїв додає мороки з додатковими макетами та всюдисущими багами.
  3. В адаптуванні для комфортного перегляду сторінок спрощуються складні елементи, а сам сайт складається з однієї колонки.
  4. При розробці дизайну враховуються навіть особливості того, як ми звикли тикати екраном планшета або смартфона. Наприклад, елементи управління сайтом доцільно розмістити в так звану активну зону, куди легко дотягуються наші гнучкі, натреновані фаланги пальців.
  5. Розробка під конкретну операційну систему, у нашому випадку iOS, означає орієнтацію на фірмовий стиль Apple (особливі колірні рішення, градієнти та структура сторінок).

Здобич

Яку вигоду принесе адаптивна верстка під iPhone та інші мобільні пристрої? Перш за все, це соковитий і ласий трофей у вигляді шанувальників iPad і iPhone, а це вже не малий відсоток нових, активних, технологічно підкованих і головне - задоволених адаптивним дизайном користувачів.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019