Де знайти правдиві відгуки?

07.07.2014

Где найти правдивые отзывы

За даними дослідження американської соціологічної маркетингової компанії Nielsen у 2013 році ступінь довіри користувачів рунету до відгуків в інтернеті зменшився на 65%. Не треба бути Вангою, щоб спрогнозувати зниження цього у майбутньому. Чи існують ці горезвісні «реальні відгуки» і чи варто на їх основі робити висновки про репутацію компанії?

Не шукайте правдиві відгуки!

Незалежний майданчик. Не довіряючи відгукам на офіційному сайті бренду, що перевіряється, споживачі вирушають у недовгий шлях за правдою до ресурсів непідвладних модерації власників компанії. Однак більшість таких онлайн-контор належить агентствам, що надають послуги у сфері SERM (покращення репутації в інтернеті). Пости з негативним забарвленням там теж знайдуться, але дозовані та ретельно відполіровані. У результаті про компанію складається в цілому позитивна думка, а ложка дьогтю у вигляді обурених коментарів не дає користувачам запідозрити фальсифікацію.

Не ищите здесь правдивые отзывы

Існують і широко відомі справді незалежні ресурси, такі як yell.ru. На цьому майданчику пред'являють жорсткі вимоги до відгуків і ретельно перевіряють їхню справжність, але і тут є свої підводні камені. Цілком передбачувано, що компанія з безкоштовним обліковим записом на цьому ресурсі отримає «в подарунок» від модераторів більше негативних відгуків. У свою чергу за певну винагороду можна отримати бонус у вигляді лояльних відгуків та частково відсіяного негативу. Ніхто не зможе сказати зі 100% упевненістю, що відгуки на подібному ресурсі або тематичному форумі є цілком правдивими і який відсоток коментарів від реальних клієнтів компанії не пройшов модерацію.

Розгорнуті обґрунтовані відгуки, написані простою мовою не надто захоплено. Не виключено, що відгук, який викликає найменше недовіри і здається справжнім був написаний рукою невідомого прозаїка, майстра своєї справи. Постінг за гроші - поширене явище, яке за багато років існування встигло обзавестися власними гуру і знавцями. Відрізнити оригінал від підробки практично неможливо. Склад, переконлива аргументація, граматичні та стилістичні помилки, обурені фрази написані за допомогою Caps Lock – все свідчить про те, що автор посту такий же зацікавлений клієнт, як і ви, але не слід розглядати ці фактори як незаперечний доказ достовірності відкликання.

Досі довіряєте коментарям, залишеним залогіненими в соцмережі користувачами? Даремно :) Сторінки Вконтакте навчилися підробляти не гірше відгуків.

Авторитетні непідкупні ресурси. Модераторів «Яндекс.Маркета» підкупити якщо й можна, то за нечувані гроші. У цьому випадку пастка для допитливого шукача правди у несподіваному місці. Деякі компанії купують відгуки у своїх клієнтів, обіцяючи знижку або якийсь інший бонус. Здавалося б, нічого поганого в цьому немає, але найчастіше відгуки пишуться ще до здійснення покупки в інтернет-магазині/замовленні послуг, якщо це не постійний клієнт. Людина заходить на сайт із наміром щось придбати, бачить знижку за відгук – грішно не скористатися можливістю заощадити. У результаті компанія отримує позитивні, але непотрібні для потенційних клієнтів відгуки.

Де причаїлася правда?

Правдивые отзывы

Питання складне, сакраментальне, філософське, але ми все ж таки спробуємо на нього відповісти.

  1. Довіряйте майданчикам, які підкріплюють усі відгуки конкретним замовленням, таким як: ShopPilot та SafeOnlineReputation. Підробити коментар у разі набагато складніше.
  2. Добропорядна і особливо невелика компанія не займається накруткою відгуків, тому коментарів про неї буде небагато. Тим більше, що люди частіше і охочіше залишають негативні відгуки, ніж хвалебні.
  3. Зверніться безпосередньо до менеджерів компанії по телефону, Skype або електронної пошти – не важливо. Швидкість і грамотність відповідей, ступінь поінформованості працівників та інші чинники, які у особистому спілкуванні – найвірніший спосіб оцінити професіоналізм і репутацію предприятия.
  4. Добросовісні компанії завжди вступають у діалог із незадоволеним клієнтом та намагаються вирішити проблему полюбовно.

Відразу обмовимося з приводу наведених порад: вони не завжди можуть вивести шахрайство і недомовки брендів на чисту воду, світ неідеальний, і гарантованої правди в інтернеті вдень з вогнем не знайти. Тим не менш, існують компанії, які, незважаючи на переважну більшість несумлінних конкурентів-наклепників, свідомо ігнорують. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам у пошуку якісних товарів та послуг.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019