Кейс – аудит сайту torgsoft.ua

30.04.2015

Аудит сайту torgsoft.ua

Нещодавно ми проводили конкурс на аудит сайту, в якому переміг torgsoft.ua.

Ключові моменти технічного аналізу та всі результати юзабіліті аудиту послужать чудовим прикладом для більшості сайтів.

Аналізований сайт - http://torgsoft.ua/

Роботи з технічного аудиту

Torgsoft.ua був проаналізований за 43 пунктами, які включали аудит зовнішньої та внутрішньої оптимізації, правильність налаштування Google Analytics, зняття позицій по семантичному ядру та аналіз поточного трафіку.

Ключовий момент полягає в тому, хороша відвідуваність поєднується з високим показником відмов та малою кількістю переглядів сторінок на користувача. Окремо варто підкреслити трафік з мобільних пристроїв, а саме з телефонів, показники якого значно гірші за показники решти трафіку.

torgsoft.ua аналіз мобільного трафіку

Неозброєним оком помітно, що показник відмов трафіку з мобільних телефонів вищий за показник відмов трафіку з настільних комп'ютерів і планшетів. Така сама залежність у параметрів «Сторінок/сеанс» та «Середня тривалість сеансу».

Це пов'язано з неадаптивним дизайном сайту та свідчить про незручність ресурсу для користувачів.

Юзабіліті аудит сайту torgsoft.ua

Скрин головної сторінки сайту

torgsoft-full-page

Ключова сторінка сайту – головна, решта всіх інформаційних. Тому головну та розбираємо докладно з усіма функціональними елементами.

Шапка сайту

Шапка сайту є навігаційним меню з логотипом-банером і пошуковим рядком. Меню навігації зверстано «криво»:

torgsoft.ua меню

Контейнер-батько має прямі кути та кордон, вкладений контейнер має закруглені кути та кордон. Це необхідно виправити, або прибравши праву та ліву межі у вкладеного контейнера, або у батьківського. «Крива» верстка ніколи не була в пошані у користувачів, це надає сайту незавершеності і впливає на рівень довіри.

Шапку варто переглянути, т.к. вона не містить деяких ключових моментів:

torgsoft.ua шапка сайта

Спробуємо трохи змінити шапку у вигляді прототипу

torgsoft.ua измененная шапка сайта

Така шапка сайту зручніша і сприяє взаємодії.

Пропозиції на головній сторінці

torgsoft.ua предложения на главной странице

Пропозиції краще зробити як «табів» (вкладок), т.к. Користувачі до цього більше звикли. Також необхідно поміняти місцями навігацію з інформацією, та виділити відкритий «таб» як показано нижче:

torgsoft.ua новые предложения на главной странице

Необхідно зробити автоматичну зміну активного «табу», це надасть інтерактивності та оживить сайт.

Переходи миші по діагоналі не обробляються. Тобто. якщо людина навела мишу на «Дитячі магазини», а потім переміщає курсор до кнопки «Дізнатися більше», то фокус переходить на вкладку «Магазин одягу та взуття».

torgsoft.ua переходы по диагонали

Переходи по діагоналі мають бути реалізовані коректно.

Контентна область головної сторінки

Лівий сайдбар (колонка) виглядає неохайно, докладніше на скрині:

torgsoft.ua сайдбар сайта

Також знак правової охорони товарного знака ® з'являється, то зникає, треба визначитися, використовувати його чи ні.

Сайдбар перенасичений стилями: жирний підкреслений текст, червона кнопка з білим текстом, величезний напис, іконки, велика жовта кнопка і т.д. Все має бути виконане в єдиному стилі, необхідні акценти можна підкреслити плавніше, наприклад, додавши ліву межу елементу.

Правий сайдбар – посилання новини, т.к. сайт інформаційний, то новини мають важливе значення, тому ця стовпчик має право на повноцінне існування. Єдине зауваження – перемістити блок «Думка» до центральної контентної області сторінки, але про це нижче.

Центральна контентна область виконана як спроба landing page, багато чого не вистачає. Розберемо по порядку:

  1. Унікальна торгова пропозиція (в даному випадку конкурс) – необхідно одразу коротко описати умови конкурсу та додати заклик до дії, наприклад:

    torgsoft.ua конкурс

    Плюс можна додати сучасних ефектів спливання кожному блоку.

  2. Вікно відео потрібно зробити більше, зараз воно надто маленьке

    torgsoft.ua видео

  3. «Відмінні риси Торгсофт» необхідно підкреслити, виділити кожну особливість коротким і зрозумілим текстом, супроводивши його зображенням:

    torgsoft.ua отличительные особенности

  4. Далі потрібно розмістити блок «Відгуки» у вигляді слайдера, бажано з ликами щасливих власників ПЗ.
  5. Корисної інформації приділено дуже багато простору. Короткий зміст статей потрібно прибрати, назви якомога скоротити, наприклад «Облік та контроль бізнесу. Типові питання, помилки та розбір міфів» можна поміняти на «Часті питання».
  6. Підсумовувати треба кнопкою «Завантажити демо» та підкреслити безкоштовність цієї дії, адже основним посиланням на сайт є популяризація програми з її подальшим продажем.
  7. Цей блок

    torgsoft.ua блок удаленной помощи

    можна зробити набагато простіше:

    «Інструкція з надання віддаленої допомоги тут »

    Якщо ця кнопка була додана через прохання клієнтів, то краще винести її в сайдбар, щоб не руйнувати основне посилання головної сторінки сайту.

Керуючись таким принципом побудови посадкової сторінки (короткий опис, виділення переваг, відгуки, відео, кнопка із закликом до дії), необхідно переверстати всі сторінки, присвячені конкретним програмним рішенням: Дитячі магазини, Магазини одягу та взуття тощо.

Висновки щодо юзабіліті сайту torgsoft.ua

Сайт не дотягує до свого функціоналу, складається враження, що спочатку був ресурс, присвячений виключно кампанії, а потім його «докручували» різні люди і ми тепер маємо окремі елементи, кожен з яких виконаний у своєму стилі. Сайту не вистачає єдиного дизайну.

Користувачеві важко зосередитися на чомусь одному, занадто багато елементів, що «кричать», заплутує. Потрібно дбайливо взятися за всі посадкові сторінки та відредагувати їх з урахуванням цього аудиту.

Сайт має хорошу відвідуваність і водночас високий показник відмов (68,37%) разом із малою кількістю переглядів сторінок на користувача (1,99).
Для користувачів сайт малозручний.

Ми рекомендуємо зосередитись на редизайні ресурсу torgsoft.ua, адаптивній верстці сайту, і лише потім приступати до просування.

Останнє в нашому блозі

Інтернет маркетинг
04.11.2019